Josep Borrell a declarat recent că Rusia va accepta negocieri doar în cazul în care va câștiga războiul din Ucraina.
„ Eu observ clar că Rusia are intenția de a câștiga războiul. Rusia nu va intra în negocieri dacă nu câștigă războiul”, a declarat Josep Borrell Fontelles, conform agenției Reuters, cu ocazia unui eveniment desfășurat în orașul spaniol Barcelona, conform orange.ro.
Borrell a admis că „nu este optimist” asupra evoluțiilor conflictului militar din Ucraina în cursul acestei veri.
Uniunea Europeană oferă asistență militară și financiară masivă Ucrainei pentru a respinge invazia Rusiei.
Rusia ar accepta negocieri de pace cu Ucraina, susține un ambasador rus
Rusia ar accepta negocieri de pace cu Ucraina, dar cu câteva condiții, a declarat ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrey Kelin.
Ambasadorul rus ar fi făcut această declarație într-un interviu acordat BBC, iar o parte a acestei declarații a fost retransmisă de agenția oficială rusă TASS. Într-adevăr, o declarație a ambasadorului Kelin a fost publicată, în dimineața zilei de 28 mai 2023, pe secțiunea în limba rusă a BBC.
Ambasadorul Rusiei la Londra ar fi declarat că “dorim pace, dar cu câteva condiții, desigur. Pentru noi sunt importante două lucruri. Unul dintre lucruri este să nu existe vreo amenințare din Ucraina împotriva Rusiei. Și al doilea, ca rușii din Ucraina să fie tratați ca toate celelalte națiuni din lume. Așa cum sunt tratați francezii în Belgia, sau italienii și germanii în Elveția – nu în mod diferit”.
Interviul ar fi fost realizat de jurnalista BBC Laura Kuenssberg. Dacă ambasadorul Rusiei nu va dezminți această declarație, ea ar semnifica o schimbare fundamentală de atitudine a Rusiei față de Ucraina. Ideea unei posibile amenințări din Ucraina, pe care Rusia vrea s-o evite, ar putea însemna fie retragerea sau renunțarea la trimiterea în Ucraina a unor tipuri de arme occidentale (de exemplu a avioanelor F-16), fie renunțarea definitivă la ideea ca Ucraina să fie, cândva, primită în NATO.
Cu privire la rușii din Ucraina, se poate observa că se face comparație între Ucraina și două țări federale (Belgia, Elveția). Rusia ar sugera că Ucraina trebuie să devină o țară federală, în care etnicii ruși să aibă autonomie.
Rusia ar accepta negocieri dar Ucraina vrea să-și recapete teritoriile
Rusia a pornit războiul din Ucraina la data de 24 februarie 2022. Lideri ucraineni au declarat că scopul lor este să recapete toate regiunile din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat. Ar fi vorba de regiunile Donețk și Lugansk, ocupate în anul 2022, precum și de peninsula Crimeea, ocupată în anul 2014.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!