4.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognito"Jos vama de pe Prut", se cere în Parlamentul de la Chișinău....

„Jos vama de pe Prut”, se cere în Parlamentul de la Chișinău. Republica Moldova privește cu speranță spre România

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, a fost sărbătorită în toate orașele României, dar și în Parlamentul de la Chișinău.

Cele mai importante manifestări dedicate Zilei Naționale a României au fost cele de la București și Alba Iulia. Dar în fiecare oraș mare al României s-a organizat, la 1 decembrie 2022, câte o paradă militară. Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Chișinău, în Parlamentul Republicii Moldova. Un grup de elevi ai unui liceu din Chișinău au prezentat un program artistic în Parlament, apoi au scandat „Jos vama de pe Prut, jos vama de pe Prut!”.

”Am înțeles mesajul. Trebuie inițiativă legislativă. Trebuie pregătite lucrurile”, a răspuns Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, citat de Radio Chișinău.

Igor Grosu a adresat României un cuvânt de mulțumire, pentru modul cum susține Republica Moldova. „Mulțumim, dragă Românie, pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-ai făcut și le vom face împreună. Ultimii doi ani, cu crize peste crize, ne arată cine ne este prieten adevărat. Și noi o spunem de fiecare dată cu voce tare, nu în șoaptă, cum o făceau alții: mulțumesc România pentru sprijinul dezinteresat, pentru școli și grădinițe, pentru donații, pentru gaz, pentru lumină, în special în această perioadă complicată, pentru că reușim în mod practic să ne conectăm la Europa. Vom munci în continuare împreună ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și bunăstare”, a transmis președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Un mesaj dedicat Zilei Naționale a României a transmis și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. „România este iubită în Republica Moldova pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării la Uniunea Europeană. România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate. Moldova privește către România cu recunoștință și speranță. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Și pe o parte, și pe cealaltă a Prutului, oamenii își doresc să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă”, a subliniat Maia Sandu.

În dimineața zilei de 1 decembrie 2022, șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj în cinstea Zilei Naționale a României. „Este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume, și să împărtășim de ce iubim România”, a subliniat Maia Sandu.

„România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate. Moldova privește către România cu recunoștință și speranță. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis, în dimineața zilei de 1 decembrie 2022, un mesaj în care a subliniat că „odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate binevenit al istoriei noastre”.

Tot ce a făurit bun România modernă a făurit prin unitatea de voință, când poporul și elitele sale au avut împreună un obiectiv național major. Poporul, teritoriul și suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat și s-a dezvoltat, prin unitate”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

În mesajul dedicat Zilei Naționale, șeful Guvernului României a subliniat că „împreună, românii și-au apărat teritoriul și suveranitatea”.

Cu puțin înaintea Zilei Naționale a României, premierul Ciucă transmisese, la 28 noiembrie 2022, și un mesaj dedicat Zilei Bucovinei. Data de 28 noiembrie este cea în care, în anul 1918, Bucovina (inclusiv nordul Bucovinei) se unise cu România.

În România, ceremoniile dedicate Zilei Naționale s-au bazat pe desfășurări de forțe militare. Cea mai amplă paradă a fost cea de la Arcul de Triumf din București. Aici au defilat circa 1500 de oameni din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română. Alături de ei au defilat militari străini din Grupul de Luptă al NATO dislocat în România. La ceremonia de la Arcul de Triumf au asistat președintele României, premierul, președinții celor două Camere ale Parlamentului, precum și primarul general al Capitalei. Din păcate, din cauza vremii nefavorabile, o parte din programul militar, aceea care includea survolarea Capitalei cu avioane și elicoptere, a fost anulată.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă