Preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni la Washington cu preşedintele Emiratelor Arbae Unite (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan, cu care a discutat despre conflictele în curs în Orientul Mijlociu şi Sudan, unde EAU sunt acuzate că joacă un rol, potrivit Reuters.
Într-un comunicat dat publicităţii în comun la sfârşitul reuniunii lor, preşedinţii au împărtăşit „îngrijorarea comună cu privire la riscul unor atrocităţi iminente” în Sudan „în timp ce luptele continuă în Darfur” şi au chemat la o încetare a focului „imediată”.
Liderii Statelor Unite şi EAU au îndemnat, de asemenea, toate părţile să „respecte obligaţiile care le revin în temeiul dreptului umanitar internaţional”.
Din aprilie 2023, Sudanul este scena unui război între doi generali rivali care a făcut zeci de mii de morţi şi a strămutat milioane de persoane, provocând una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.
Armata, susţinută de guvern, acuză de luni de zile Abu Dhabi că sprijină tabăra rivală. Acuzaţii care nu sunt menţionate în comunicat.
Primindu-l mai devreme pe omologul său din EAU, preşedintele democrat Joe Biden, care se apropie de sfârşitul mandatului său, a indicat că vor discuta şi despre „eforturile lor de a pune capăt războiului din Fâşia Gaza”.
SUA încearcă o atenuare a conflictului din Liban
Liderul de la Casa Albă a mai dat asigurări că „lucrează la o dezescaladare” în Liban, unde armata israeliană şi-a intensificat atacurile luni, care au făcut 492 de morţi.
De partea Emiratelor, această întâlnire de la Washington a fost prezentată mai mult ca o ocazie de a evidenţia cooperarea economică şi tehnologică a Statelor Unite şi EAU, în special în domeniul inteligenţei artificiale.
Consilierul prezidenţial Anwar Gargash a declarat că EAU pun „economia pe primul loc” în „relaţia lor strategică” cu Statele Unite.
În acest domeniu, preşedintele Biden a salutat „o ţară de pionieri, mereu îndreptată spre viitor” şi a afirmat că Abu Dhabi este pe punctul de a deveni un „partener major” al Washingtonului „în domeniul apărării”.
Emiratele Arabe Unite menţin, totuşi, legături strânse cu Rusia şi au refuzat să condamne invazia Ucrainei în 2022.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis să scurteze rugăciunile tradiționale
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis să scurteze rugăciunile tradiționale de vineri din cauza temperaturilor ridicate care vor persista până la sfârșitul verii.
În multe țări, musulmanii obișnuiesc să efectueze rugăciunile de vineri de la amiază, care includ și o predică religioasă, atât în interiorul, cât și în afara moscheilor, în zone deschise.
Emiratele Arabe Unite au emis o directivă către toți predicatorii din țară să scurteze rugăciunile de vineri la maximum 10 minute până la începutul lunii octombrie, în scopul de a asigura siguranța credincioșilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!