Preşedintele Joe Biden a apărat, într-un discurs susţinut marţi la ONU, retragerea haotică a SUA din Afganistan. El spune că aceasta a fost un pas necesar pentru a îndrepta atenţia politicii americane către provocările globale pe care le reprezintă sistemele anti-democratice, pandemia de COVID-19 şi schimbarea climatică, relatează Reuters.
„Am încheiat 20 de ani de conflict în Afganistan şi, odată ce încheiem o eră de război neobosit, începem o nouă eră de diplomaţie neobosită”, a spus Biden, în prima sa apariţie în calitate de preşedinte al SUA la Adunarea Generală a ONU.
Biden a jurat să apere interesele naţionale ale SUA, dar a spus că „misiunea trebuie să fie clară şi realizabilă”, iar armata americană „nu trebuie folosită ca răspuns la orice problemă pe care o vedem în lume”, deși a fost criticat după retragerea din Afganistan.
SUA rămân un aliat de încredere pentru partenerii lor din întreaga lume, după anii de politici de tip „America First” ale predecesorului său Donald Trump, Biden sperând că a prezentat o argumentaţie convingătoare, comentează Reuters.
Biden a spus că lumea se confruntă cu un deceniu decisiv şi că abordarea unei varietăţi de provocări „va depinde de abilitatea noastră de a recunoaşte umanitatea noastră comună”.
El a spus că „în loc să continuăm să luptăm războaiele trecutului, ne îndreptăm privirea” spre provocări precum pandemia globală, răspunzând schimbării climatice, ameninţării cibernetice şi schimbării „dinamicii globale a puterii”.
Washingtonul „va anunţa angajamente suplimentare” pentru a stimula vaccinarea în ţările mai puţin avansate miercuri, în cadrul unui summit virtual pe care îl organizează, a spus Joe Biden în discursul susţinut în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit AFP.
Preşedintele american a promis, de asemenea „dublarea din nou” a cuantumului ajutorului internaţional acordat de SUA ţărilor mai puţin avansate pentru a face faţă schimbării climatice, fără a preciza despre ce sumă este vorba.
Biden vrea să continue competiția SUA cu alte țări, dar nu e dispus la un alt război rece
Deși SUA sunt în competiţie cu alte naţiuni, nu se vrea un nou Război Rece, a afirmat preşedintele Joseph Biden în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, precizând şi că Washingtonul respectă angajamentele faţă de aliaţi.
„Statele Unite vor fi în competiţie, în mod puternic, şi vor conduce, prin valorile noastre şi forţa noastră. Statele Unite vor susţine aliaţii şi prietenii şi vor exercita opoziţie faţă de tentativele unor naţiuni puternice de a exercita dominaţie asupra celor mai slabe”, a afirmat Joseph Biden, conform CNN.
„Nu vrem – repet – nu vrem un nou Război Rece, nici o lume divizată în blocuri rigide de ţări”, a subliniat preşedintele SUA.
Antonio Guterres, secretarul general ONU, a afirmat luni că Statele Unite şi China trebuie să acţioneze rapid pentru a evita „confruntarea” care ar putea declanşa un nou Război Rece. „Trebuie să evităm cu orice preţ un Război Rece care ar fi foarte diferit de cel din trecut şi probabil mult mai periculos şi mult mai dificil de gestionat”, a declarat Antonio Guterres.
Preşedintele SUA a anunţat că va mobiliza 100 de miliarde de dolari pentru susţinerea eforturilor ţărilor aflate în dezvoltare de a contracarare a schimbărilor climatice. „Modificările climatice generează moarte şi dezastre”, a atras atenţia liderul de la Casa Albă.