Ziua de sâmbătă a adus evenimente unul și unul la Paris, într-o zi în care au avut loc probe la nu mai puțin de 24 de discipline și la capătul căreia s-au acordat primele 14 seturi de medalii. Românii au intrat și ei în competiție, iar ziua a fost bună pentru cei care ne-au reprezentat la canotaj, tenis de câmp și tenis de masă, potrivit Eurosport.
Jocurile Olimpice de la Paris au continuat sâmbătă, după grandioasa Ceremonie de Deschidere, care a avut loc vineri seara, pe Sena. Românii au intrat în concurs la mai multe discipline, iar primele rezultate obținute ne oferă motive de speranță că am putea să ne întoarcem din capitala Franței cu mai multe medalii decât am făcut-o ultima dată, la Tokyo 2020.
Primul român care a intrat în concurs sâmbătă a fost canotorul Mihai Chiruță, în seriile de la simplu vâsle masculin, și care a reușit un rezultat frumos.
Canotorul nostru s-a calificat în sferturile de finală, de pe primul loc al seriei de simplu. Debutant la JO, Chiruță a reușit să îl învingă în serii pe croatul Damir Martin, medaliat cu bronz la Tokyo.
Tot la canotaj, perechea Andrei Cornea și Marian Enache, de la dublu vâsle, a avut o evoluție foarte bună, cei doi români câștigându-și seria în proba de dublu vâsle masculin de la JO de o manieră categorică, terminând la mare distanţă de a doua clasată, Norvegia, şi calificându-se în semifinale.
Mai apoi, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au început perfect cursa de apărare a aurului olimpic de la Tokyo. Super-campioanele noastre au câştigat de o manieră impresionantă o serie foarte puternică, în proba de dublu vâsle feminin de la Jocurile Olimpice de la Paris, şi s-au calificat direct în semifinale.
Tot la canotaj, echipajul de patru vâsle masculin format din Ioan Prundeanu, Florin Horodișteanu, Leontin Nuțescu, Andrei Lungu va evolua în recalificări, după ce a ocupat locul 5 în seria lor care a avut loc sâmbătă.
La fete, situația a fost similară, echipajul format din Mădălina Moroșan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Patricia Cireș terminând pe locul 4 și urmând a evolua în recalificări.
Jacqueline Cristian ține speranța vie la tenis de câmp pentru România
La tenis de câmp, toate cele trei românce de pe tabloul de simplu au debutat sâmbătă la Paris, având în fața adversare extrem de valoroase. Ana Bogdan și Irina Begu au luptat până la final, dar au părăsit competiția cu fruntea sus, în timp ce Jaqueline Cristian a reușit un rezultat foarte bun cu un adversar fabulos, revenind de la 0-1 la seturi și eliminând-o pe favorita gazdelor, Caroline Garcia.
Ana Bogdan a fost eliminată în turul 1 de la Jocurile Olimpice de la Paris, fiind învinsă în două seturi de finalista de la Roland Garros și Wimbledon, Jasmine Paolini, scor 5-7, 3-6.
La rândul ei, Irina Begu a pierdut tot în două seturi cu liderul mondial, Iga Swiatek, poloneza impunându-se nu atât de clar pe cât se așteptau specialiștii, în două seturi, 6-2, 7-5.
Jaqueline Cristian a adus însă bucurie României, calificându-se în turul al doilea, unde o va întâlni pe Angelique Kerber.
Rezultate bune și la tenis de masă pentru sportivii români
Ziua de sâmbătă a adus speranțe pentru o medalie și de la tenis de masă.
Perechea de dublu-mixt a României, formată din Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, s-a calificat în sfeturile de finală la tenis de masă după o victorie categorică în fața australienilor Nicholas Lum și Minhyung Jee. În faza sferturilor, Szocs și Ionescu vor evolua împotriva coreenilor Yubin Shin și Jonghoon Lim. Duelul este programat duminică, 28 iulie. La JO 2020, Ionescu şi Szocs au pierdut în sferturile de finală şi s-au clasat pe locul 5.
Eliza Samara, 35 de ani, a învins-o pe ucraineanca Solomiya Brateyko, în vârstă de 25 de ani. Românca s-a impus cu 4-3 la seturi, eliminând-o astfel din competiție pe jucătoarea din Ucraina și obținând biletele pentru turul următor al competiției, după un meci extrem de complicat.
Ultimul reprezentant al României care a intrat în concurs sâmbătă a fost Eduard Ionescu, tricolorul făcând un meci incredibil în fața nigerianului Aruna. Românul a început slab confruntarea și a fost condus cu 0-3 la seturi, dar a revenit fabulos, semnând victoria carierei.
După 3-0 la seturi, Edi a salvat nu mai puțin de 5 mingi de meci, iar de acolo totul a mers în favoarea sa. Românul, locul 72 mondial, a dictat ritmul în fața locului 19 mondial și a egalat situația la 3, având o revenire superbă și împingând confruntarea care părea în favoarea adversarului în set decisiv.
În decisiv, Edi a fost din nou mult mai bun și a condus clar, i-a permis adversarului să se apropie, dar românul a semnat un succes de neuitat, calificându-se în turul următor al competiției.
Singura veste tristă a venit de la gimnastică, acolo unde Andrei Muntean a coborât pe locul 11 în calificările de sâmbătă la paralele, la JO de la Paris, după intrarea gimnaştilor din subdiviziunea a doua în concursul din Arena Paris Bercy. Doar primii opt clasaţi la fiecare aparat se califică în finale.
Olimpiada 2024 / Ce n-a văzut Parisul?
Peste o sută de sportivi români au ajuns deja în satul olimpic de la Paris pentru a participa la Jocurile Olimpice din acest an.
Vineri, 26 iulie, vor avea loc ceremoniile de deschidere. Jumătate din delegația României este formată din echipajele de canotaj și de kaiac-canoe, unde sportivii noștri au făcut istorie, începând cu regretatul Ivan Patzaikin, care s-a calificat în finala de la Olimpiada de la Munchen, din 1972,l vâslind peste 500 de metri cu pagaia ruptă.
Câteva sporturi olimpice nu se puteau concepe fără România. Eram obișnuiții podiumurilor la gimnastică, atletism, canotaj, caiac-canoe, lupte etc. 25 de medalii de aur la gimnastică și doar 20 la canotaj, vă dați seama?
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!