Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța și fondator al partidului Frontul Național (actualmente cunoscut sub numele de Naționalul Raliu), a murit la vârsta de 96 de ani, conform unor surse din mass-media franceză.
Jean-Marie Le Pen a murit la vârsta de 96 de ani
Jean-Marie Le Pen a fost o figură controversată și fermă în promovarea naționalismului și populismului, iar carisma sa l-a ajutat să ajungă, în mod neașteptat, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2002, unde s-a confruntat cu Jacques Chirac, notează Reuters.
CITEȘTE ȘI – Crin Antonescu: Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Călin Georgescu
Succesorul său la conducerea partidului a fost fiica sa, Marine Le Pen, care a candidat de trei ori la funcția de președinte și a transformat partidul într-o forță politică importantă pe scena politică franceză.
Jean-Marie Le Pen a avut o carieră politică începută în anii ’50 și ’60, dar drumul său în prim-planul politicii franceze a început să se contureze în anii ’70. După ce a activat în diverse funcții politice la nivel local și a avut o implicare semnificativă în mișcările naționaliste, Le Pen a fondat Frontul Național în 1972, având ca obiectiv consolidarea unui partid de extremă dreaptă care să protejeze „valorile tradiționale” franceze și să se opună imigrației masive și globalizării.
De la începuturile sale, Le Pen a fost un critic vehement al Uniunii Europene, al liberalismului economic și al influențelor externe asupra Franței. S-a poziționat împotriva multiculturalismului și a imigrației, susținând că Franța ar trebui să-și păstreze „identitatea națională” și să-și regleze politica de imigrație pentru a proteja „valorile franceze”.
De asemenea, a fost un critic acid al sistemului de partide tradițional, de stânga și dreapta, pe care le considera corupte și incapabile să răspundă nevoilor poporului francez.
Jean-Marie Le Pen a fost adesea acuzat de poziții politice extremiste și de declarații controversate care au fost criticate ca fiind rasiste, antisemite și xenofobe.
A provocat scandaluri multiple de-a lungul decadelor prin comentarii și acțiuni care au fost considerate de mulți drept instigatoare la ură sau de-a dreptul periculoase pentru coeziunea socială din Franța.
Unul dintre cele mai notabile momente controversate din cariera sa a fost declarația din 1987, când a comparat camerele de gazare ale regimului nazist cu o „mică detaliu” al celui de-Al Doilea Război Mondial. Aceasta și alte afirmații similare l-au plasat sub lupă în multe cercuri politice și i-au atras condamnări dure din partea opiniei publice și a liderilor internaționali.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!