Italia impune vaccinare obligatorie, în contextul exploziei pandemiei de Covid și a creșterii numărului de îmbolnăvire cu Omicron. Însă, nu este vizată întreaga populație, ci doar o categorie. Chiar și așa, vorbim de peste 20 de milioane de cețățeni care vor fi imunizați în următoarea perioadă, mai exact până la 15 iunie.
Guvernul italian, care s-a confruntat cu o creştere bruscă a infecțiilor cu COVID-19, a decis, miercuri, vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani.
Italia, vaccinare obligatorie la grupe de vârstă cu risc
„Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi determinăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru”, a explicat premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură. „Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a adăugat el.
Decretul-lege impune obligaţia de vaccinare pentru persoanele peste 50 de ani care nu lucrează şi deţinerea unui certificat de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. De fapt, este într-adevăr o obligaţie de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani, deoarece în Italia certificatul de vaccinare se obţine numai după o schemă completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.
Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de peste 50 de ani, potrivit Institutului naţional de statistică (Istat). Măsura intră în vigoare imediat și se va derula până pe 15 iunie.
Si Franța a luat măsuri drastice împotriva pandemiei de Covid. Parlamentul francez a aprobat, joi, planurile președintelui Emmanuel Macron care vizează obligativitatea deținerii unui permis de vaccin. Se încearcă astfel prevenirea răspândirii variantei Omicron