11 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSocialEducație„Istoria Evreilor. Holocaustul”, printre noile discipline studiate în școli

„Istoria Evreilor. Holocaustul”, printre noile discipline studiate în școli

Autoritățile din învățământul românesc au demarat eforturi semnificative pentru a revitaliza și îmbunătăți oferta educațională din țară.

Conform noii Legi a Educației, planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria evreilor. Holocaustul”. „Istoria, robia și deportarea romilor” va deveni materie opțională pentru elevii de gimnaziu și de liceu, iar „Istoria Comunismului din România” se va studia obligatoriu la liceu, notează știrileprotv.ro.

Ciolacu, despre noua materie din școli Istoria Holocaustului

“Holocaustul, această tentativă fără precedent de exterminare a populaţiei evreieşti din Europa, a trecut dincolo de graniţele geografice şi a afectat toate segmentele societăţii. România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor dintre nazism şi fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbuşirii valorilor şi a dezintegrării instituţiilor. Tocmai de aceea, avem datoria morală de a susţine şi de a promova educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului”, a transmis Ciolacu, la evenimentul organizat de Guvern în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, cu ocazia introducerii noii materii.

Șeful Executivului a subliniat că introducerea, prin Legea nr. 276, a disciplinei “Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul şcolar 2023 – 2024, reflectă, fără echivoc, voinţa politică “transpartinică” şi “civică” de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu faţă de pericolele reprezentate de antisemitism, xenofobie, discriminare şi discurs instigator la ură.

“Totodată, studierea acestei discipline răspunde şi uneia dintre provocările majore ale eforturilor actuale de păstrare a memoriei Holocaustului, respectiv dispariţia treptată a generaţiei celor care au fost victimele Holocaustului, a celor care au fost martorii acestui eveniment tragic. (…) Am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a mai declarant premierul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rafael Nadal își încheie cariera! „Plec cu liniște și bucurie”

Legenda tenisului, Rafael Nadal, și-a luat rămas bun de la sportul care l-a consacrat, marcând sfârșitul unei ere în istoria tenisului mondial. Rafael Nadal, unul...

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...

Ianis Hagi ar putea rămâne la Rangers! Philippe Clement, aproape de demitere

Antrenorul belgian Philippe Clement este în pericol să fie demis de la Rangers, după un început dezamăgitor de sezon, iar acest scenariu ar putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă