O lovitură mortală cu rachete în Înălțimile Golan, un teritoriu ocupate de Israel, a extins îngrijorarea că Israelul și grupul libanez Hezbollah, susținut de Iran, ar putea fi absorbiți într-un război la scară largă – lucru pe care amândoi au indicat anterior că vor să evite, dar pentru care au au mai spus că sunt gata.
Israelul a declarat duminică că va lovi puternic împotriva Hezbollah după ce a acuzat grupul că a ucis 12 copii și adolescenți într-un atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal din Înălțimile Golan ocupate de Israel. Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru atacul asupra Majdal Shams, cel mai mortal din Israel sau din teritoriul anexat Israelului de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul în Gaza.
Motivele din spatele conflictului Israel-Hezbollah
Hezbollah a început să facă schimb de focuri cu Israelul pe 8 octombrie, la o zi după ce gruparea militantă palestiniană Hamas a atacat comunitățile din sudul Israelului și a declanșat războiul din Gaza.
Hezbollah, un aliat al Hamas, spune că atacurile sale au ca scop sprijinirea palestinienilor care sunt sub bombardamentul israelian în Gaza.
Războiul din Gaza a atras militanți susținuți de Iran în întreaga regiune. Hezbollah este considerat cel mai puternic membru al rețelei susținute de Iran, cunoscută sub numele de Axa Rezistenței.
Hezbollah a spus în mod repetat că nu își va opri atacurile asupra Israelului decât dacă va intra în vigoare încetarea focului în Gaza.
Deși este legat de Gaza, conflictul are propria sa dinamică. Israelul și Hezbollah au purtat numeroase războaie. Ultimul a fost în 2006.
Israelul vede de mult timp pe Hezbollah drept cea mai mare amenințare la granițele sale și este profund alarmat de arsenalul său în creștere și de punctul de sprijin pe care și l-a stabilit în Siria.
Ideologia lui Hezbollah este în mare măsură definită de conflictul cu Israelul. A fost fondată de Gărzile Revoluționare din Iran în 1982 pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care invadaseră Libanul în acel an și a purtat ani de război de gherilă care a determinat Israelul să se retragă din sudul Libanului în 2000.
Hezbollah consideră Israelul un stat ilegitim stabilit pe pământurile palestiniene ocupate și vrea ca acesta să dispară.
Ce impact a avut până acum conflictul Israel – Hezbollah
Conflictul actual a avut deja o taxă de ambele părți. Zeci de mii de oameni au fost forțați să-și părăsească casele de pe ambele părți ale graniței. Atacurile aeriene israeliene au lovit zonele în care Hezbollah operează în sudul Libanului și au lovit Valea Bekaa, lângă granița cu Siria.
Israelul a lovit ocazional și în altă parte, ucigând în special un comandant înalt al Hamas la Beirut, pe 2 ianuarie.
Grevele israeliene au ucis aproximativ 350 de luptători Hezbollah în Liban și peste 100 de civili, inclusiv medici, copii și jurnaliști, potrivit surselor de securitate și medicale care au emis notificări de deces emise de Hezbollah către Reuters.
Armata israeliană a declarat că după atacul de sâmbătă numărul civililor uciși în atacurile Hezbollah a crescut la 23 din octombrie, împreună cu cel puțin 17 soldați. Hezbollah a negat că este responsabil pentru atacul de sâmbătă.
În Israel, strămutarea atâtor israelieni este o mare problemă politică. Oficialii au sperat că vor putea pleca acasă pentru anul școlar care începe la 1 septembrie, dar acest lucru a părut din ce în ce mai puțin probabil pe măsură ce conflictul a continuat.
Cât de mult ar putea escalada conflictul Israel – Hezollah
Mult, arată o analiză Reuters. În ciuda ferocității acestor ostilități, aceasta este încă văzută ca o confruntare relativ limitată. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat în decembrie că Beirutul va fi transformat „în Gaza” dacă Hezbollah ar începe un război total.
Hezbollah a semnalat anterior că nu încearcă să extindă conflictul, spunând, de asemenea, că este gata să lupte cu orice război care i se impune și a avertizat că și-a folosit doar o mică parte din capacitățile sale până acum.
Orice mișcare a Israelului de extindere a conflictului ar fi întâmpinată de „devastare, distrugere și strămutare” în Israel, a declarat liderul adjunct al Hezbollah, șeicul Naim Qassem, într-un interviu acordat Al Jazeera în iunie.
Războaiele trecute au provocat pagube grele. În 2006, loviturile israeliene au nivelat zone mari din suburbiile sudice ale Beirutului controlate de Hezbollah, au doborât aeroportul din Beirut și au lovit drumuri, poduri și alte infrastructuri. Aproape 1 milion de oameni din Liban au fugit din casele lor.
În Israel, impactul a inclus 300.000 de oameni care și-au părăsit casele pentru a scăpa de rachetele Hezbollah și aproximativ 2.000 de case au fost distruse.
Hezbollah are un arsenal mult mai mare decât în 2006, inclusiv rachete despre care se spune că pot lovi toate părțile Israelului. A demonstrat progrese în armamentul său încă din octombrie, doborând drone israeliene, lansând propriile drone explozive în Israel și trăgând cu rachete ghidate mai sofisticate.
Trupele israeliene au invadat Libanul de mai multe ori în trecut, ajungând până la Beirut în invazia din 1982, care avea ca scop zdrobirea gherilelor palestiniene din Liban.
Este escaladarea conflictului evitabilă?
Multe vor depinde de ceea ce se va întâmpla în Gaza, unde eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului și de întoarcere a ostaticilor israelieni au eșuat. O încetare a focului acolo ar putea contribui la o detensionare rapidă a tensiunilor în sudul Libanului.
Statele Unite, care consideră Hezbollah un grup terorist, s-au aflat în centrul eforturilor diplomatice menite să uşureze conflictul.
Hezbollah și-a semnalat eventuala deschidere către un acord care să beneficieze Libanul, dar a spus că nu pot exista discuții până când Israelul nu va opri ofensiva din Gaza.
Israelul a spus, de asemenea, că ar prefera un acord diplomatic care să restabilească securitatea în nord, dar spune că este, de asemenea, pregătit pentru o ofensivă militară pentru a atinge același obiectiv.
Oficialul american din centrul contactelor diplomatice, Amos Hochstein, a intermediat un acord diplomatic improbabil între Liban și Israel în 2022 cu privire la granița lor maritimă disputată.
Hochstein a declarat pe 30 mai că nu se aștepta la pace între Hezbollah și Israel, dar că un set de înțelegeri ar putea elimina o parte din impulsul pentru conflict și ar putea stabili o graniță recunoscută între Liban și Israel.
O propunere franceză înaintată la Beirut în februarie a inclus luptătorii de elită Hezbollah care se retrag la 10 km (6 mile) de la frontieră și negocieri menite să rezolve disputele cu privire la granița terestră.