Israelul și Spania sunt implicate într-o dispută diplomatică după ce unii miniștri spanioli au fost acuzați de Israel că sunt de partea Hamas în conflictul din Orientul Mijlociu, afirmație respinsă de Madrid, transmite Al Jazeera.
Disputa a apărut după ce politicieni spanioli de stânga din guvernul de coaliție au acuzat Israelul că se implică în „genocidul poporului palestinian”.
Ione Belarra, ministrul spaniol, care este și liderul Unidos Podemos, partenerul junior de extremă-stânga în guvernul de coaliție din Spania, a avut mai multe postări pe rețelele de socializare în care lăsa de înțeles că sprijină Palestina, criticând în același timp ocupația israeliană.
Luni, ea a cerut Spaniei să îl aducă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în fața Curții Penale Internaționale pentru crime de război.
Un alt ministru, Irene Montero, a reluat acest apel, afirmând că același apel a fost făcut „în urmă cu câteva săptămâni în cazul angajatului spaniol ucis în războiul din Ucraina”.
Încălcările dreptului penal internațional și crimele de război nu pot rămâne nepedepsite. Apărarea păcii și a drepturilor omului este astăzi cea mai urgentă sarcină a tuturor”, se arată în postarea sa.
Ambasada israeliană la Madrid a afirmat, într-un comunicat emis luni, că unii miniștri spanioli, al căror nume nu a fost menționat, au trecut de partea grupării palestiniene Hamas, care a lansat în urmă cu mai bine de o săptămână o ofensivă mortală în Israel, care a luat prin surprindere întreaga lume și a declanșat un nou război major.
Ambasada a declarat că este „profund îngrijorător” faptul că „anumite persoane din cadrul guvernului spaniol au ales să se alinieze cu acest terorism de tip ISIS”.
Oficialii israelieni, inclusiv Netanyahu, au declarat în mod repetat că „Hamas este ISIS” de la atacurile din 7 octombrie ale grupului. De asemenea, armata israeliană a afirmat că un steag ISIS a fost găsit la locul unui atac.
De la incursiunea Hamas, în timpul căreia gruparea este acuzată de uciderea a sute de civili și de capturarea altor câtorva, Israelul a blocat și bombardat Fâșia Gaza, enclava asediată condusă de gruparea palestiniană.
Hamas a negat că a ucis în mod intenționat civili, dar a recunoscut că au existat „daune colaterale”. De asemenea, a recunoscut că a luat ostatici mai mulți israelieni.
În total, peste 4.000 de persoane – inclusiv israelieni, palestinieni și unii străini – au fost ucise în 10 zile.
Disputa va tensiona cu siguranță relațiile diplomatice israeliano-spaniole, iar războiul dintre Israel și Hamas se va răsfrânge asupra relațiilor europene, au declarat analiștii.
Spania și Israelul au stabilit relații diplomatice abia în 1986, după decenii de lipsă de contact în timpul regimului generalului Francisco Franco, care s-a încheiat cu moartea acestuia în 1975.
Israelul a cerut premierului spaniol în exercițiu Pedro Sanchez să condamne remarcile „absolut imorale” făcute de miniștrii guvernului său, afirmând că acestea pun în pericol siguranța comunităților evreiești din Spania.
Ministerul de Externe al Spaniei a publicat un mesaj în care a criticat declarațiile ambasadei ca fiind „false”.
Acesta a declarat că guvernul spaniol a condamnat atacurile Hamas asupra Israelului și a cerut protecția civililor din Gaza.
„Orice lider politic își poate exprima liber pozițiile în calitate de reprezentant al unui partid politic într-o democrație deplină, cum este cea a Spaniei”, a adăugat acesta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!