1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalIsraelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene

Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene

Într-o discuție susținută la Knesset, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene în cadrul unui atac de represalii din luna octombrie.

Benjamin Netanyahu a afirmat că acest atac a afectat atât capabilitățile de apărare și producție de rachete ale Iranului, cât și o parte a programului său nuclear. Deși a recunoscut că atacul a avut un impact semnificativ asupra acestora, Netanyahu a subliniat că Iranul nu a fost complet blocat în ceea ce privește dezvoltarea unei arme nucleare.

În plus, el a menționat că, în aprilie, Israel a distrus una dintre cele patru baterii S-300 rusești de apărare antiaeriană din jurul Teheranului, iar în octombrie au fost distruse restul acestora, împreună cu capacitățile de producție a rachetelor balistice ale Iranului, inclusiv producția de combustibil solid pentru rachetele cu rază lungă.

De asemenea, săptămâna trecută, site-ul de știri Axios a dezvăluit că Israelul a distrus un important centru de cercetare nucleară din Parchin în timpul atacului din octombrie.

Conflictele din Orientul Mijlociu reprezintă o serie de tensiuni și lupte prelungite care afectează regiunea de zeci de ani, având rădăcini adânci în istorie, religie, politică și resurse naturale.

De la conflictele israeliano-palestiniene, războaiele civile din Siria și Yemen, până la instabilitatea provocată de intervențiile externe și grupările extremiste, această regiune a fost adesea un focar de violență.

Motivele acestor conflicte sunt complexe și interconectate: disputele teritoriale, diferențele religioase și sectare, lupta pentru resursele energetice și influența geostrategică globală joacă un rol esențial. De asemenea, implicarea puterilor externe, care urmăresc interese economice și politice în regiune, a amplificat multe dintre aceste tensiuni.

Rezolvarea acestor conflicte pare un proces îndelungat și dificil, iar stabilitatea pe termen lung rămâne incertă, lăsând în urmă suferință și migrarea masivă a populațiilor afectate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Trump promite o „nouă epocă de aur” pentru SUA: Amenințări comerciale dure pentru Mexic, Canada și China

În primele ore ale revenirii la Casa Albă, Donald Trump a lansat o serie de amenințări comerciale ce marchează începutul unei noi etape în...

Tanczos Barna la Reuniunea ECOFIN de la Bruxelles

Pe agenda reuniunii se află dezbateri esențiale, privind simplificarea reglementărilor și reducerea sarcinilor administrative asupra mediului de afaceri din Europa Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă,...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă