10 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăInternaționalIsraelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene

Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene

Într-o discuție susținută la Knesset, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene în cadrul unui atac de represalii din luna octombrie.

Benjamin Netanyahu a afirmat că acest atac a afectat atât capabilitățile de apărare și producție de rachete ale Iranului, cât și o parte a programului său nuclear. Deși a recunoscut că atacul a avut un impact semnificativ asupra acestora, Netanyahu a subliniat că Iranul nu a fost complet blocat în ceea ce privește dezvoltarea unei arme nucleare.

În plus, el a menționat că, în aprilie, Israel a distrus una dintre cele patru baterii S-300 rusești de apărare antiaeriană din jurul Teheranului, iar în octombrie au fost distruse restul acestora, împreună cu capacitățile de producție a rachetelor balistice ale Iranului, inclusiv producția de combustibil solid pentru rachetele cu rază lungă.

De asemenea, săptămâna trecută, site-ul de știri Axios a dezvăluit că Israelul a distrus un important centru de cercetare nucleară din Parchin în timpul atacului din octombrie.

Conflictele din Orientul Mijlociu reprezintă o serie de tensiuni și lupte prelungite care afectează regiunea de zeci de ani, având rădăcini adânci în istorie, religie, politică și resurse naturale.

De la conflictele israeliano-palestiniene, războaiele civile din Siria și Yemen, până la instabilitatea provocată de intervențiile externe și grupările extremiste, această regiune a fost adesea un focar de violență.

Motivele acestor conflicte sunt complexe și interconectate: disputele teritoriale, diferențele religioase și sectare, lupta pentru resursele energetice și influența geostrategică globală joacă un rol esențial. De asemenea, implicarea puterilor externe, care urmăresc interese economice și politice în regiune, a amplificat multe dintre aceste tensiuni.

Rezolvarea acestor conflicte pare un proces îndelungat și dificil, iar stabilitatea pe termen lung rămâne incertă, lăsând în urmă suferință și migrarea masivă a populațiilor afectate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Adjunctul șefului Administrației Fiscului Harghita, arestat pentru corupție și divulgarea unor informații confidențiale

Andras Kurko ar fi derulat tranzacții comerciale și operațiuni bancare, obținând foloase materiale necuvenite Andras Kurko, adjunctul șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Harghita,...

Israelul amenințat de o rachetă lansată din Yemen

Armata israeliană a anunţat luni că în centrul ţării au sunat sirene de avertizare după lansarea unei rachete din Yemen, care a fost interceptată...

Deținuții, soluție neașteptată pentru criza forței de muncă

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primele nouă luni ale anului 2024, aproape 2.000 de deținuți au fost angajați de companii private În contextul deficitului...
Ultima oră
Pe aceeași temă