2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăPoliticăINTERVIU Irineu Darău: Mi-am dorit fuziunea USR PLUS, dar este un proiect...

INTERVIU Irineu Darău: Mi-am dorit fuziunea USR PLUS, dar este un proiect semi-eșuat

Intrarea în cursa internă pentru șefia USR PLUS a tânărului senator Irineu Darău a mai dezmorțit campania internă din partid. România liberă l-a întrebat pe Darău care îi sunt nemulțumirile, ce nu merge în partid și de ce s-a înscris în cursă.

Care este viziunea dvs pentru USR PLUS? De ce v-ați înscris în cursă?

Irineu Darău: Am niște piloni principali pe care mi-am construit platforma. Un lucru foarte important este gestiunea și creșterea calității resurselor umane. Astăzi nu avem o politică de resurse umane internă, nu avem oameni calificați și responsabilizați să facă acest lucru într-un partid cu peste 50.000 de membri. Alt pilon este cel de sprijin concret pentru aleșii locali. (…) Avem nevoie de o fundație pe modelul partidelor germane, cu existență de sine stătătoare, pe care evident să o finanțeze și partidul și să aibă independență de funcționare. (…) Avem un dezechilibru major în care o majoritate de 50%+1 în Biroul Național este atotputernică în USR PLUS. Este echivalentul unui guvern care are puterea să schimbe constituția, să dicteze deciziile din justiție, să organizeze discreționar următoarele alegeri.


Nu ați avut notorietate politică înainte să vă înscrieți în această cursă. Cât de mult puteți să coagulați din masa celor nemulțumiți din USR PLUS?

Irineu Darău: Legat de notorietate, nu m-am axat pe acest lucru. Am condus o filială județeană vreme de doi ani – filiala Brașov, performantă la toate nivelurile și cu democrație internă (…) Am mare încredere că în această cursă electorală fiecare membru va judeca singur cu conștiința lui care e cea mai bună variantă. Este vorba despre un vot universal, toți membri votează online și de aceea mă adresez în primul rând membrilor. Nu negociez cu filiale, cu președinți de filiale, cu parlamentari.


Ce le reproșați actualilor lideri ai partidului?

Irineu Darău: Legat de soluțiile despre care am vorbit, cred că niciunul dintre ei nu a implementat-o pe niciuna. (…)

Din punctul meu de vedere, fuziunea este un proiect semi-eșuat (…) Nu a fost pregătită cum trebuie. Mi-am dorit această fuziune, cred că membrii USR și membrii PLUS sunt foarte asemănători la bază, dar o fuziune între două organizații de zeci de mii de oameni, nu doar în politică, în orice alt domeniu, nu este un lucru ușor. Trebuie să ajuți să relaționeze oamenii la bază pentru ca această fuziune să fie un succes și să nu ajunge ca PNL și PDL, la aproape zece ani distanță, fiind încă aproape două partide diferite. (…) Faliile dintre USR și PLUS sunt mult mai mari decât ar trebui. Cele două candidaturi împreună cu listele asociate conțin oameni care exploatează sau reflectă exact această falie. Dacian Cioloș – cu toți oamenii în afară de unul de la PLUS, Dan Barna – cu candidați doar de la USR. La Brașov am reușit să avem o relație funcțională între USR și PLUS. Nu ușoară, dar funcțională. Sunt capabil să export acest model la nivelul întregului partid.

Care credeți că ar trebui să fie primele trei priorități pe care USR PLUS ar trebui să marșeze după congres?

Irineu Darău: Din acel stufos program de guvernare, noi trebuie să hotărâm care sunt cele trei sau cinci linii roșii de nenegociat pentru noi, dar mai ales pentru electoratul nostru, cu care să ne ducem în coaliție și să cerem un calendar de implementare. Acest lucru nu poate fi decis de BP sau de un lider, avem instrumentele interne – referendum intern, comitet politic foarte reprezentativ sau congres care să hotărască prin vot acele priorități.

Cred că reforma în educație este esențială. Nu doar o reformă cu forme fără fond, așa cum ni se propune din păcate de către actualul ministru și chiar de către președintele Iohannis, ci o reformă bine gândită, fundamentată pe date și care să refondeze sistemul de învățământ cu rezultate peste 10-20 de ani. Am propus acum aproape doi ani un referendum intern în USR prin care educația să devină prioritatea asumată în programul de guvernare, în brand-ul partidului, și în alocarea resurselor interne. Am strâns semnăturile necesare ca membru simplu. Trebuia declanșat. Este un drept nealienabil al fiecărui membru, dacă strânge semnăturile. Nu a fost declanșat nici până azi. Am trimis cerere oficială la Biroul Național (…) nici până azi nu am primit niciun răspuns.


Dvs ați făcut niște acuzații la adresa liderilor actuali. Nu vă temeți de repercusiuni după congres?

Irineu Darău: În primul rând, sunt un om liber. Nu m-am născut în politică și probabil nu o să mor în politică. Am o carieră. Am niște principii. Sunt în politică pentru că îmi doresc ceva mai bun pentru mine, familia mea, cei din jurul meu sau pentru comunitățile pe care le văd. Este singurul lucru care mă ține în politică, nu vreun beneficiu personal. Dimpotrivă, mă simțeam foarte bine în cariera precedentă. Nu mi-e teamă de nimic.


Reformele sunt departe de a fi implementate. Dvs ați fi pentru rămânerea la guvernare sau pentru ieșire?

Irineu Darău: Nu suntem la guvernare doar ca să fim acolo. Nu suntem acolo ca să încălzim niște fotolii. Este foarte greu într-o coaliție. Evident că trebuie negociate niște lucruri, trebuie să existe niște cedări. Trebuie să ne ducem cu niște priorități clare care să aibă în spate votul membrilor și să stabilim un calendar de implementare a acestor priorități.

Începem sesiunea parlamentară cu o moțiune de cenzură. Este Guvernul în pericol?

Irineu Darău: Eu aș crede că nu.

Cum a fost perioada petrecută în Franța și de ce v-ați întors în țară? Ați suferit un șoc cultural când ați revenit? 

Irineu Darău: Am suferit un șoc cultural pozitiv mai degrabă când am plecat. Am trăit aproape nouă ani în Franța, într-o societate multiculturală, în care multe lucruri, fără să fie perfecte, erau așezate. (…) La un anumit nivel a părut un fel de teleportare. Era o altă lume la un alt nivel și care funcționa după alte reguli decât a noastră. 
De la momentul plecării mi-am propus să mă întorc în 4-5 ani. Nu mă vedeam întreaga viață în străinătate. Perioada s-a prelungit – mi-am dezvoltat și o carieră acolo, am fondat și o companie. Dar visul întoarcerii a existat și mi-am pus problema cum mi-ar plăcea să trăiesc în țara mea, dacă în bula mea vreau să trăiesc bine sau e nevoie de mai mult.


Nicușor Dan ar trebui să revină în USR PLUS?

Irineu Darău: Am fost pe lângă USR. Coincidența face că a crescut tot în țara Făgărașului și a fost cel mai bun elev olimpic din istoria Făgărașului. L-am susținut informal în alegeri în grupuri de prieteni și am fost reprezentant în secție pentru USB într-o vacanță în iunie 2016. (…) Îl respect pe Nicușor Dan pentru că a ridicat prin activitatea lui valul acesta civico-politic. Nu pot spune că am fost de acord cu toate deciziile lui politice.. Dimpotrivă în cazul unor. Nu sunt fericit cu apropierea lui de PNL.

Dacă ar fi să dezvăluiți ceva din trecutul dvs, înainte ca presa să afle, ce ar fi?

Irineu Darău: Până undeva spre sfârșitul liceului, am fost acel elev de 10, (…) am fost olimpic național la istorie, la informatică și dacă vreți elevul model clasic. Când am intrat la facultate, la începutul anului doi (…) am început să lucrez. (…) Au fost câteva materii la care am lăsat ștacheta mult mai jos. Am fost pragmatic pentru că îmi lăsam din șase materii pentru că era imposibil cu serviciu full time să fac față – îmi lăsam două materii la restanțe pentru toamnă. În general erau cele grele de matematică – analiză matematică și algebră. (…) Nu am nimic în trecutul meu de care să îmi fie rușine sau cum vedeți pe unii azi – care să fie greu de explicat.

CV Irineu-Ambrozie Darău

Candidat președinția USR PLUS, 34 de ani

Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea București

Master „Baze de date și Tehnologii Web”, Facultatea de Matematică și Informatică, UMB

Profesie: Programator

2011 – 2019 – a lucrat în Franța

2018-2020 – președintele filialei USR Brașov

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă