7.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentÎPS Teodosie vrea ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de...

ÎPS Teodosie vrea ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie. Un mitropolit poate candida la postul de patriarh

Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, face demersuri ca Arhiepiscopia Tomisului, pe care o conduce, să fie ridicată la rang de mitropolie.

Dacă Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar accepta o asemenea modificare, noul mitropolit, Teodosie, ar intra pe lista candidaților la funcția de patriarh al BOR. Patriarhul României este întotdeauna ales dintre mitropoliți. Mai precis, devine patriarh mitropolitul care conduce cea mai veche Mitropolie din România.

Până acum, prin tradiție, în funcția de patriarh al României a fost promovat mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Dar dacă s-ar reactiva Mitropolia Tomisului, ea ar putea fi socotită cea mai veche de pe actualul teritoriu al României, întrucât se pare că, la Sinodul I Ecumenic, de la Niceea, din anul 325, participa și mitropolitul Marcus al Tomisului.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei este condusă în prezent de ÎPS Teofan, acesta fiind, deci, neoficial, viitorul patriarh al României. Mitropolitul Teofan al Moldovei s-a pronunțat în chestiunea reînființării Mitropoliei Tomisului în ziua de duminică, 11 februarie 2024, drept răspuns la întrebările jurnaliștilor. ÎPS Teofan a subliniat că nu este necesar ca „vechile structuri bisericești” să fie reînființate.

„Ne bucurăm că s-a înţeles în cele din urmă că treburile bisericeşti nu se rezolvă pe stradă, prin manifestaţii, slogane, eventual prin pancarte. Chestiunile bisericeşti sunt analizate, rezolvate şi se iau decizii în conformitate cu Duhul Bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în structura Bisericii de multă vreme şi orice decizie cu privire la înfiinţări, desfiinţări, modificări teritoriale ale unor unităţi bisericeşti se realizează în interiorul acestui sistem. Cred că nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării să fie neapărat reînfiinţate, reactualizate. De fapt toate sau aproape toate există sub o altă formă, eventual sub o altă denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericeşti existente”, a declarat mitropolitul Teofan.

Conducerea BOR a criticat sever intenția arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, de a cere reînființarea Mitropoliei Tomisului.

„Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, a transmis conducerea BOR.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:34

VIDEO. Alegeri America: coadă le secțiile de votare

Votanții au făcut coadă în Phoenix, Arizona, la ușa unei secții de votare. Aceștia așteaptă să își exprime votul, scrie AFP. Americanii își valorifică ultima...

Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați definitiv în dosarul de corupție instrumentat de Secția Specială

Foștii procurori DNA de la Ploiești au fost exonerați de acuzațiile aduse, decizia fiind pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție Foștii procurori DNA...

Studiu Cât de bine stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură?

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă