Președintele României a susținut sâmbătă, la Sibiu, o alocuțiune cu prilejul participării la Întâlnirea Internațională a Sașilor. Evenimentul a marcat împlinirea a 800 de ani de la stabilirea sașilor în regiunea țării noastre.
„Anul acesta se împlinesc 800 de ani de la consfințirea drepturilor strămoșilor noștri stabiliţi în această regiune, coloniști în căutarea libertății, dar în același timp apărători ai civilizaţiei europene și ai valorilor creștine în fața atacurilor venite dinspre Răsărit (…). Atunci când sașii reuniți la Mediaş, în 1919, au aderat la Marea Unire, au adus națiunii române o multiseculară experiență civică, o bogată tradiție industrială și o strălucitoare moștenire culturală cu care astăzi, noi toți, ne mândrim”, a afirmat Klaus Iohannis.
Șeful statului, care de altfel face parte din această comunitate, a mai spus că sașii sunt „reprezentanții unei comunități care, de-a lungul istoriei sale, s-a luptat pentru libertate și a construit cetăți, a clădit orașe pentru prosperitate, justiție și bună guvernare și a ridicat biserici pentru a-și mărturisi credința și a-l slăvi pe Dumnezeu”.
„Prestigiul de care se bucură astăzi țara noastră este și opera tuturor celor care, păstrând memoria și tradițiile înaintașilor, le înțeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspirațiile lor de libertate și de prosperitate”, a mai declarat șeful statului, la Întâlnirea Internațională a Sașilor, organizată sâmbătă la Sibiu.