Bucureștenii vor răspunde la trei întrebări despre autorizațiile de construcție, distribuirea taxelor și un program de educație pentru sănătate
Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți o lege care permite desfășurarea unui referendum local la București, organizat simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 24 noiembrie. Legea modifică și completează reglementările electorale, oferind cadrul legal pentru organizarea simultană a unor scrutine și referendumuri, fie naționale, fie locale, la aceeași dată cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau cele pentru administrațiile locale.
Conform noilor reglementări, alegătorii vor putea vota în aceleași secții pentru alegeri și referendum, utilizând aceleași ștampile și fiind înregistrați pe liste separate. În actul de identitate va fi aplicată o singură ștampilă sau autocolant „VOTAT”, indicând data scrutinului.
Această lege, inițial adoptată de Camera Deputaților pe 29 octombrie, facilitează astfel desfășurarea referendumului propus de primarul general Nicușor Dan. Consiliul General al Municipiului București a aprobat, pe 21 octombrie, organizarea consultării publice, unde bucureștenii vor răspunde la trei întrebări legate de atribuțiile administrative și de repartizarea fondurilor între municipalitate și sectoare.
Referendumul va include întrebări despre:
- Emiterea autorizațiilor de construire de către primarul general pentru întreg Bucureștiul.
- Distribuirea impozitelor și taxelor între Primăria Generală și primăriile de sector, prin decizia Consiliului General.
- Finanțarea și implementarea de către Primăria Generală a unui program de educație pentru sănătate și prevenirea consumului de droguri în școlile din București.
Această lege și referendum vin într-un moment crucial, oferind ocazia bucureștenilor de a influența direct modul în care sunt administrate fondurile și proiectele capitalei.