Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul din Bulgaria, Rumen Radev, discuţia vizând preponderent subiectul aderării celor două state la spaţiul Schengen şi modalităţile de depăşire a blocajului înregistrat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie anul trecut, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Sursa citată arată că cei doi preşedinţi au reconfirmat hotărârea fermă a ambelor părţi de a continua cooperarea strânsă în vederea atingerii obiectivului comun al aderării la spaţiul Schengen în anul 2023.
„Preşedintele României şi preşedintele Bulgariei au agreat necesitatea menţinerii active a subiectului la nivel european, în vederea facilitării unei decizii pozitive în cursul acestui an”, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit agerpres.ro.
Iohannis a vorbit cu Rumen Radev despre aderarea la spațiul Schengen, dar s-au abordat și teme legate de cooperarea în planul afacerilor interne
Cei doi preşedinţi au exprimat şi deschiderea pentru aprofundarea cooperării în planul afacerilor interne, în vederea identificării de soluţii în plan european pentru continuarea combaterii migraţiei ilegale şi protejarea eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Preşedinţii României şi Bulgariei au abordat şi aspecte legate de progresele în avansarea proiectelor de interconectare între cele două ţări.
Președintele Austriei l-a sunat pe Klaus Iohannis, după ce Guvernul de la Viena ne-a respins în Schengen
Austria începe să dea înapoi în fața României, după ce s-au văzut ușor afectați de măsurile și campania pe care țara noastră a început-o împotriva companiilor austriece, după votul negativ din 8 decembrie, dat împotriva țării noastre la aderarea Schenghen. Președintele Alexander Van der Bellen și-a luat inima în dinți și l-a sunat pe Klaus Iohannis, care a decis să retrimită ambasadorul român înapoi la Viena, după ce l-a retras la scurt timp după votul negativ.
În cadrul discuției, președintele Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români. Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală, se arată într-o comunicare oficială.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!