5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoOctavian Radu învârte titirezul insolvențelor

Octavian Radu învârte titirezul insolvențelor

Cunoscut ca proprietar al lanțului Diverta, Octavian Radu, a preluat una dintre firmele, fondate de Nicușor Dan. Majoritatea firmelor sale au trecut prin insolvență. A fost și parlamentar PD-PNL, dar a demisionat, după ce CNSAS a dat verdictul de “colaborator al Securității.”

Octavian Radu pare că se învârte într-un cerc vicios de ”construiește și dărâmă”, dar nu pare clar dacă este Manole care nu a găsit-o pe Ana sau o Penelopa care despletește noaptea, ce construiește ziua. 

Octavian Radu este cunoscut drept un antreprenor de succes în principal pentru lanțul de librării Diverta. Totuși, acesta se află la a doua insolvență înregistrând anul trecut o cifră de afacere de 38,9 milioane lei și pierderi de 10,7 milioane lei, conform datelor oficiale din bilanțul Ministerului Finanțelor.

Numărul total al creditorilor din dosarul insolvenței firmei Blor Retail, cea care operează în prezent lanțul de librării Diverta se apropie de 200, conform Portal Just. Printre creditori se află și alte firme controlate tot de Octavian Radu, ca de exemplu Pink Post, Rimobi Investment, TCE Capital Invest, Caro Toys, Vinexpert sau Atlas Computer Comimprodex. Aceasta din urmă e tot în stare de insolventă. Aparține aceluiași antreprenor, Octavian Radu, înregistrând creanțe totale, în luna martie, de peste 9 milioane de lei, conform documentelor consultate de “România Liberă”. Aceasta a devenit subiect de presă, dar nu datorită activității sale.  

Numele Atlas Computer Comimprodex a apărut într-un scandal din jurul actualului primar general al Capitalei, Nicușor Dan, fondatorul de drept al Atlas Computer Comimprodex. Vânzarea firmei Atlas Computer Comimprodex, din 2008, de către Nicuşor Dan, cu scopul de a cumpăra un teren la Predeal, a scos la iveală informaţii extrem de interesante. Octavian Radu deținea atunci holdingul RTC. Se alăturase companiei, iar vânzarea Atlas Computer Comimprodex s-a făcut către o altă firmă, Proca România, potrivit declaraților lui Nicușor Dan, de la momentul declanșării scandalului. Numai că Proca România a primit în 2006 din Partea Consiliului Concurenței avizul de concentrare economică realizată prin achiziționarea controlului de către Foliteck Limited – Cipru asupra SC Proca România SRL.

„Foliteck Limited – Cipru este o societate de investiții și consultanță în management. Foliteck face parte din grupul de firme controlate, direct sau indirect de Radu Octavian Claudiu, un grup în componența căruia sunt două societăți cu sediul în Cipru și Olanda, respectiv Foliteck Limited și RTC Holding BV, iar restul de 68 de agenți economici activează în România, pe diferite piețe ale produselor, care includ produse alimentare și nealimentare”, se spunea în documentul Consiliului Concurenței de la acea vreme.

Deși imaginea nu este clară, se pare că Octavian Radu a vândut tot către Octavian Radu această companie.

Proca România SRL s-a transformat mai târziu în Proca Computers Vision SRL și a intrat și ea în incapacitate de plată, acumulând datorii la stat de aproape 1,5 milioane de euro, ulterior fiind radiată.

Foliteck Limited avea în portofoliu mai multe firme, o parte dintre acestea, fiind enumerate în documentul Consiliului Concurenței de la acea vreme: societățile comerciale Sistec SA, Astra Plus SRL, Best Computers International SRL, RTC Mobicom 2000 SRL, Octra New Tech SRL, Best Serv Impex SRL, Standard Business SRL, RTC Holding SA, Best Distribution SRL și Ranco Promotional.

Octavian-Claudiu Radu este cel care deținea la aceea vreme Foliteck Limited.

În prezent, Octavian Radu deține grupul Octra Holding, sub umbrela căruia se află companii din diferite sectoare ale economiei: Diverta, Flaro, TCE, Pink Post, Rimobi, Sistec, Ioana Hotels, Vinexpert, Bookster, Graziosa, Caro Toys, Verdena, Sunny Berry. Totodată, antreprenorul apare ca având funcția de director la INTRAPAN LIMITED și OCTRA HOLDING LIMITED, ambele înregistrate în Cipru.

Insolvențele lui Octavian Radu nu se opresc însă aici, Sebra Francize este o altă companie fondată de cunoscutul antreprenor și care a intrat în insolvență, iar ulterior a fost radiată. Același tipar l-a urmat și compania de curierat TCE Logistica.

În plus, Octavian Radu are în portofoliu o vastă listă de firme, de care s-a descotorosit. Business-ul care activa în domeniul hârtiei tipografice, RTC Paper Boards, a fost vândut în anul 1998.

De asemenea, în 2003, Euro Paper Converting, divizia de hârtie tipizată a RTC, a fost vândută companiei grecești Inform P. Lycos, într-o tranzacţie de 10 milioane de euroP

A urmat Pay Store, divizia RTC de distribuţie a cartelelor telefonice Prepay, grupului britanic PayPoint, într-o tranzacție de 15 milioane de euro, în 2007. Tot în 2007, a închis distribuitorul de vinuri premium, Depozitul de Vinuri, dar și Depozitul de Legume și Fructe, companie care colecta produse de la ţărani și le distribuia apoi în hipermarketuri.

Totodată, pentru circa un million de euro, a mai vândut și distribuitorul de apă, în sistem watercooler Aqua Regis. Octavian Radu a mai scos la vânzare, tot în 2007, Best Distribution companiei elene CD Media și a cedat partenerului german, Adrian Ragnar Thiess, acţiunile pe care le deţinea la Adra Retail, operatorul Otto în România, într-o tranzacţie rămasă confidenţială.

În același an, el a renunțat la pachetul de 40% din acţiunile AAV Group, cel care a adus în România brandurile Esprit, Springfield și Women’s Secret, în schimbul preluării integrale a drepturilor de franciză pentru magazinele Debenhams, care s-a dovedit un alt insucces în lista antreprenorului.

Omul de afaceri a înstrăinat, în 2008, ProCA, divizia de distribuţie de produse IT&C, către grupul RHS Company. La sfârșitul anului, grupul ieșea din acţionariatul Curiero, prin vânzarea pachetului de 70% către Iulian Mihăilescu.

În 2011, Octavian Radu a cedat firma RTC Proffice Experience fondului suedez de investiţii Oresa Ventures, care deţinea pe piaţa românească mai multe firme printre care Somaco, Kiwi Finance şi Fabryo. La sfârșitul lui 2011 și magazinele Aldo au fost vândute celor de la Otter Distribution.

În septembrie 2015, Octavian Claudiu Radu a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Prodpast Imobiliare, un dezvoltator al proiectului Veranda Mall Obor.

Antreprenorul Octavian Radu este prezent și în piața de capital, devenind cunoscut mai mult pentru participarea sa în 2009 la încercarea de a schimba conducerea SIF Banat-Crișana, decât datorită investiţiei în acţiunile SIF Moldova.

De asemenea, el a intrat în acţionariatul SIF-ului în anul 2012, când acţiunile SIF Moldova se tranzacţionau la o cotaţie de circa 1 leu.

În martie 2013, Octavian Radu a ajuns printre cei mai influenţi acţionari cu deţineri, directe şi indirecte, de 4,97% din acţiunile SIF2. Cea mai mare deţinere de acţiuni, de 2,8% din capitalul SIF2, era trecută pe vehiculul înregistrat în Cipru-Incodyne Limited, pe care omul de afaceri îl controla. Acest vehicul şi-a lichidat toate acţiunile printr-o tranzacţie pe piaţa tranzacţiilor speciale -“Deal,“  executată pe 5 mai şi intermediată de firma BT Securities.

În 2015 antreprenorul a ieşit din acţionariatul SIF Moldova (SIF2) prin vânzarea unui pachet de 2,8% din capitalul SIF-ului pentru 24 milioane de lei. Deși investiţia i-a adus un profit de peste 100% în doar doi ani, suma a fost folosită de omul de afaceri pentru a rambursa din creditele pe care le acumulase.

În perioada 17-19 mai 2021, prin intermediul BVB, Octavian Radu a vândut un pachet de 1,28 milioane de acţiuni deţinute la Evergent Investments, fostă SIF Moldova, pentru 1,75 milioane de lei.

În cadrul Evergent Investments, Octavian Radu deţine poziţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie.

Pe lângă insolvențe, imaginea lui Octavian Radu a fost pătată și de apariția numelui său pe lista CNSAS, care arată că a colaborat cu securitatea. La momentul apariției acestor informații, Octavian Radu cocheta cu politica, însă drumul său a fost curmat în urma acestor dezvăluiri. Ales în 2004 deputat PDL-PNL de Dâmboviţa, Octavian Radu a demisionat la scurt timp din Parlament după ce a primit decizia de la CNSAS. Documentul este datat 25 noiembrie 2004 şi indică faptul că Octavian Claudiu Radu a fost colaborator al Securităţii, şi a desfăşurat activităţi de Poliţie Politică.

Totuși, fondatorul grupului Octra Holding a anunțat recent că se alătură acționariatului firmei Fabrica de Consultanță, înființată de Liciniu Lupu. Astfel, Octavian Radu va oferi consultanță pentru accesarea fondurilor europene

“În ultimii ani am înființat diverse firme care au ajuns lideri de piață în retail, producție și servicii, dar nu mi-am imaginat că și businessul de consultanță se poate scala. Liciniu, care a scris cu succes un proiect european pentru o plantație a grupului Octra Holding, m-a convins că se poate. Așa că ne-am asociat și acum suflecăm amândoi mânecile ca să dovedim că putem. Și ne-am propus să aducem minim un miliard de euro în România prin proiectele scrise de noi!”, declara Octavian Radu la implicarea în noul proiect care îl aduce mai aproape de fondurile europene.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă