5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinistrul Educației bate palma cu Pescariu și renunță la procesul pentru baza...

Ministrul Educației bate palma cu Pescariu și renunță la procesul pentru baza Cutezătorii DOCUMENTE

Autor: Laurențiu Mușoiu

Ministerul Educației Naționale (MEN) a renunțat la orice demers în instanță cu omul de afaceri Dinu Pescariu, pentru a recupera fosta bază sportivă “Cutezătorii”. Acestea, cu toate că una dintre acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru care a solicitat condamnarea fostului ministru, actualmente rector al Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, în dosarul retrocedării, a fost chiar noncombatul MEN, instituție ce a renunțat să mai continue procesul cu Pescariu.

Conducerea Ministerului Educației a optat, acum, pentru un “acord amiabil” cu omul de afaceri. Un acord ce înseamnă că Dinu Pescariu va avea în continuare baza sportivă “Cutezătorii”.

Acordul a fost confirmat și de actualul ministru al Educației, Valentin Popa, care susține că nu are cunoștință de o decizie prin care să fie obligat să continue un proces cu Pescariu. “Nu am primit nicio adresă de la DNA, care să ne ceară să continuăm un proces pentru anularea contractului cu Fundația Dinu Pescariu. Nu știu de existența unui proces al Ministerului Educației cu Fundația Dinu Pescariu”, ne-a declarat Valentin Popa. Ministrul mai vorbește despre “un calendar” pentru recuperarea unor beneficii pe care MEN le-ar avea prin contractul semnat cu Fundația Dinu Pescariu. “Eu știu că am de recuperat niște beneficii, abonamente pentru elevi și altele. S-a și început. Avem un calendar clar pentru recuperarea acestor drepturi. Cu ajutorul Inspectoratului Școlar, abonamentele trebuie să ajungă la elevi. Dar, încă o dată, nu știu de un proces al ministerului cu Dinu Pescariu”, ne-a mai spus Valentin Popa.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București nu a primit însă niciun abonament pentru elevi la clubul de sport al lui Pescariu.

De abonamente gratuite la clubul de lux al lui Pescariu au beneficiat însă mai mulți directori, consilieri sau chiar miniștri.

Am solicitat un punct de vedere și direcției juridice a MEN, în baza Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public, dar nu am primit niciun răspuns.

Contactat telefonic, omul de afaceri Dinu Pescariu nu a dorit să discute despre acest subiect.

 

Pescariu a încercat să cumpere baza

 

Cert este că a existat un proces al Ministerului Educației cu Fundația Dinu Pescariu, deoarece omul de afaceri nu ar fi respectat prevederile contractului de concesionare, cum ar fi organizarea unui centru de excelență pentru elevi, alegând să construiască, pe terenul statului, un club privat de sport și SPA. Miniștrii care s-au perindat pe la conducerea Învățământului au refuzat însă apelul în instanță contra lui Pescariu. Aceasta este și una dintre acuzațiile DNA, ministerul lăsând procesul în instanță să “expire”.

Între timp, Fundației Dinu Pescariu i-a fost prelungit, în perioada ultimului mandat de ministru al Ecaterinei Andronescu, contractul de concesiune până în 2034, printr-un act adițional semnat de secretarul de stat, pe atunci, Mihnea Costoiu, trimis în judecată de DNA. Un comunicat mai vechi al MEN spune însă altceva. “Actul adiţional nr. 16.832 de cesionare a Bazei Cutezătorii către Fundaţia Dinu Pescariu pe o perioadă de 25 de ani (până la data de 05.03.2034) a fost semnat de ministrul Ecaterina Andronescu la data de 23.06.2009”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei din perioada în care la conducerea Învățământului se afla Cătălin Baba. Andronescu a fost scoasă însă din dosar.

De asemenea, toți directorii din MEN, care apar ca validatori ai actului adițional la contractul de concesiune, au reușit să demonstreze în instanță, cu probe grafologice, că semnăturile lor au fost falsificate, potrivit Ministerului Educației.

Din documentele obținute de noi, în 2005, Dinu Pescariu a vrut chiar să cumpere baza sportivă “Cutezătorii”, în suprafață de peste 60.000 metri pătrați, invocând plata unui avans de 2.186.413 euro, reprezentând 70% din suma totală, după cum se arată într-o adresă către RA-APPS.

 

Loc de întâlnire pentru oameni de afaceri și politicieni corupți

 Miniștri, sindicaliști și oameni de afaceri condamnați pentru evaziune fiscală purtau discuții importante la clubul lui Dinu Pescariu.

Potrivit datelor de la clubul lui Pescariu, Dorin Cocoș avea acces gratuit, însă Elena Udrea trebuia să-și plătească abonamentul la sport și SPA.

Clienți fideli ai clubului erau, de asemenea, frații Victor și Ioan Becali și Cristian Borcea (pe atunci acționari la FC Dinamo), condamnați la închisoare în “Dosarul Transferurilor”, președintele Confederației Naționale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, și chiar fostul ministru Mihnea Costoiu. Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu juca tenis cu Dinu Pescariu, în timp ce consiliera sa de atunci, Melania Mandas Vergu, condamnată pentru fraudă cu fonduri europene, beneficia de abonament gratuit la SPA, chiar și după ce nu mai activa în MEN.

Baza Cutezătorii a fost închiriată în 2004 Fundaţiei Dinu Pescariu, pentru zece ani, respectiv până în martie 2014, pentru o chirie de 9.000 de euro pe lună. Contractul de locaţiune a fost încheiat atunci între RA-APPS şi Fundaţia Dinu Pescariu. „Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9.000 de euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către Fundaţia «Dinu Pescariu» a unor facilităţi în sumă de 400.000 de euro/an, constând în: antrenamente de tenis – aproximativ 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro/lună pentru 12 luni),  abonamente la clubul sportiv – aproximativ 100.000 euro/an (75 abonamente a 1.350 de euro/an), teren de fotbal – aproximativ 30.000 euro/an – şi facilităţi pentru elevi – 150.000 euro/an”, spun procurorii DNA.

Dinu Pescariu a fost achitat însă, pentru lipsă de probe. Singurul trimis în instanță, procurorii solicitând condamnarea sa, este Mihnea Costoiu, acestuia fiindu-i pus sechestru și pe mai multe proprietăți. 

 

 

 

 

 

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă