Românii vor tremura la iarnă nu doar de frig, ci și de frica facturilor la gaze și energie, mai mari cu 60% față de anul trecut. Legea compensațiilor pare doar de ochii lumii.
Pentru ca românii să nu intre în panică, Guvernul a o Ordonanță de susținere a consumatorilor casnici care vor primi reduceri în limita a 200 de Kilowați pe lună sau 150-1000 pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. O măsură bună pentru salariații și pensionarii cu veniturile nemajorate, doar că această compensare nu vine cu bani în plus pentru consumatori, dimpotrivă cei implicați vor fi raportați la ANAF, iar contribuabilii vor plăti în cele din urmă și pentru acest favor. Mai grav este că ministrul energiei a anunțat că reducerile se aplică în cazul unui tarif de peste 68 de bani pe kilowat. În acest caz, potrivit comparatorului ANRE consultat de noi, nu există acest prag în cazul prețului la gaze (prețul pe kilowat 28 – 59 de bani), ci doar la energie vorbim despre acest prag (61 – 175 de bani), ceea ce din start nu ajuta pe cei care au centrale pe gaz.
Virgil Popescu: Compensarea atât la energie electrică cât și la gaze naturale se va face la un preț de referință de 68 de bani pe kilowatt. Orice preț mai mare de 68 va beneficia de compensare.
Raluca Turcan: Țin să menționez că Legea consumatorului vulnerabil se completează cu ordonanța de compensare pentru consumatorii casnici, pe care am, inițiat-o cu Ministerul Energiei.
Consumatorii vulnerabili sunt încadrați în 4 categorii: pensionarii, cei cu probleme de sănătate, locuitorii care au gospodării aflate în zone izolate (neconectate la rețelele de utilități) și cei care se încadrează și în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit, mai puțin decât salariu minim pe ecoomie pe membru de familie.
Cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei pe membru de familie și de 2.053 lei în cazul persoanelor singure vor beneficia și de un supliment lunar pentru energie calculat în funcție de consumul lunar, în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, de 10 lei pentru consumul de gaze naturale sau energie termică.
Cu atâtea legi și proiecte, ajungem la concluzia că românii vor suporta majorările masive la propriilor facturi, cât și scumpirile de la raft. Am întrebat și noi cum se aplică legislația în cazul consumatorului casnic, la care se adaugă legea compensației, iar Silvia Dinică, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Senat din partea USR ne-a declarat că: ,,Legea compensării nu avantajează consumatorul vulnerabil, practic primește valoarea mai mare, adică îi anulează compensația mai mică și practic primește aceeași sumă ca un român cu venit mediu, care benefciază de legea compensației.” Cât despre compensație, aici sunt multe bâlbe chiar și după exemplificările date de ministrul energiei. Virgil Popescu a exemplificat că în cazul unui consumator care are 100 kW, dacă are un tarif de 90 de bani pe kW, atunci va plăti pe factură suma de 90 de lei, iar la 21 de bani pe kW înseamnă o compensare de 21 de lei, ceea ce la final va plăti 69 de bani pe kW. Și exemplul ministrului Virgil Popescu a continuat și la gazele naturale unde a exemplificat un preț de referință de 125 de lei, și va fi o compensare de aproximativ 25% din valoarea gazului. După toate aceste exemple, consumatorii sunt obligați să aleagă răul mai mic dintr-un ocean, iar la final vor constata că toate promisiunile nu îi ajută la plata facturilor. Nici specialiștii consultați de noi în realizarea acestui material nu sunt lămuriți deplin cum se vor face aceste compensări care intră în vigoare de la 1 noiembrie. Cert este că legea consumatorului vulnerabil este anulată în această situație, iar cei care vor primi compensații nu vor beneficia așa cum au fost făcute calculele ministrului energiei, care a inclus doar o parte dintre consumatori. În replică, senatoarea Silvia Dinică spune că va încerca să îndrepte sau să completeze această Ordonanță printr-o lege în Parlament.