7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoȘefa guvernului Republicii Moldova, la București. Nu a existat un moment mai...

Șefa guvernului Republicii Moldova, la București. Nu a existat un moment mai oportun

Șefa guvernului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a venit la București, la invitația premierului Nicolae Ciucă. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că “nu a existat niciodată în istoria recentă un moment mai oportun” pentru relațiile dintre cele două state românești.

Șefa Guvernului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat ieri, la București, că pentru relațiile dintre România și Republica Moldova “nu a existat niciodată în istoria recentă un moment mai oportun”. Natalia Gavrilița a făcut această declarație în fața premierului României, Nicolae Ciucă.

Ambii șefi de guverne sunt recent instalați în funcții. Pentru Ciucă, Gavriliță este primul oaspete străin primit în calitate de prim-ministru.

„Dacă vom reuşi să valorificăm împreună Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, împreună cu Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova şi Planul Economic şi de Investiţii al Parteneriatului Estic, lista pe care am enumerat-o va putea fi completată şi cu multiple alte realizări şi alte proiecte, pe calea construcţiei unui viitor digital, verde, inovativ şi benefic pentru fiecare cetăţean, un viitor în care să păşim împreună, cu încredere, prietenie şi solidaritate”, a declarat Natalia Gavrilița.

Șefa guvernului Republicii Moldova este interesată de gazoductul Iași – Chișinău

Șefii guvernelor de la București și Chișinău au insistat asupra subiectelor economice. Natalia Gavrilița a menționat importanța asigurării resurselor energetice pentru Republica Moldova. Autoritățile Republicii Moldova își pun mari speranțe în gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău, prin care se racordează la rețeaua de energie a Europei. Analiștii români și occidentali susțin că criza gazelor este o formă de război hibrid.

“Datorită conductei de transport a gazelor Iaşi – Ungheni – Chişinău, Republica Moldova va putea face paşi importanţi în asigurarea independenţei şi securităţii energetice”

Natalia Gavrilița,

Premierul Republicii Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că “avem un punct de plecare excelent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova”. Totuși, șeful Guvernului României a precizat că Republica Moldova trebuie să-și consolideze mediul intern de afaceri. Pe această cale vor fi atrași investitori din România și din alte țări.

“Susţinem consolidarea investiţiilor româneşti în Republica Moldova, va fi nevoie de îmbunătăţirea mediului de afaceri în Republica Moldova astfel încât să fie mai atractiv”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României va ajuta și Republica Moldova, pentru că va impulsiona și dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări.

România are o relație specială cu Republica Moldova. Această relație a fost urmărită constant în ultimii ani de autoritățile de la București. Republica Moldova a încurajat această relație de la finalul anului 2020, când Maia Sandu a devenit șef al statului. Apoi, în anul 2021, Natalia Gavrilița, colaboratoare a Maiei Sandu, a devenit șefa Guvernului Republicii Moldova.

Până la sfârșitul anului 2021, Guvernul Republicii Moldova urma să semneze contractul pentru construirea liniei electrice spre România. Această informație era prezentată, în primăvara anului 2021, de Andrei Spînu. El este vicepremier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în Executivul de la Chișinău.

Linie electrică între România și Republica Moldova

Andrei Spînu făcea acel anunț pentru presa din Republica Moldova. “Până la sfârșitul anului 2021, contractul deja trebuie semnat pentru ca din 2022 să înceapă lucrările necesare pentru interconectarea sistemelor celor două țări. Trebuie să finalizăm lucrările în acest sens până în 2024”, afirma vicepremierul Spînu.

Operatorul rețelei electrice a Republicii Moldova, compania Moldelectrica, precizează că “interconectarea asincronă a rețelelor electrice din Moldova și România reprezintă un pas înainte important în direcția integrării în piața europeană unică de energie electrică”.

Potrivit informațiilor publice transmise de compania Moldelectrica, primul proiect prioritar a fost construirea stației  electrice back to back (BtB) de la Vulcăneşti și a liniei electrice aeriene (LEA) de  400kV între Vulcăneşti și Chişinău. Al doilea obiectiv prioritar este să se construiască o linie electrică aeriană de 400 kV între actualele staţii Bălți (Republica Moldova) și Suceava (România).

Acest proiect este inclus în Strategia energetică a Republicii Moldova, valabilă până în anul 2030.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Câștigul salarial mediu net din București a depășit 6.500 de lei

La sfârșitul anului 2024, câștigul salarial mediu net în București a depășit pragul de 6.500 de lei pe lună, conform datelor publicate de Institutul...

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...

Meta va aloca un buget uriaș pentru a atinge obiectivele în materie de inteligență artificială

Meta Platforms, compania condusă de Mark Zuckerberg, plănuiește să aloce până la 65 de miliarde de dolari în 2025 pentru a-și dezvolta infrastructura de...
Ultima oră
Pe aceeași temă