-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia va produce rachete pentru sistemele Patriot

România va produce rachete pentru sistemele Patriot

O uzină din România va produce rachete pentru sistemele Patriot, care se află și în dotarea Armatei Române.

Uzina Electromecanica din Ploiești urmează să producă rachete interceptoare denumite SkyCeptor. Un memorandum în acest sens s-a semnat, miercuri, 4 mai 2022, la sediul firmei Electromecanica. Documentul a fost semnat de Compania Naţională Romarm din București, de Electromecanica Ploiești și de firma americană Raytheon Missiles & Defense. Raytheon este dezvoltatorul şi producătorul sistemelor de apărare antirachetă Patriot. 

Interceptorii SkyCeptor sunt arme cu caracter defensiv, având rolul de a neutraliza rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Sistemele Patriot, care pot lansa interceptori SkyCeptor, au intrat, începând cu anul 2020, și în dotarea Armatei Române. România va avea în final șapte sisteme Patriot. Din totalul de șapte baterii cumpărate de România, patru sunt destinate Forțelor Aeriene iar trei vor fi repartizate la Forțele Terestre. Unul dintre sistemele antirachetă Patriot ar urma să fie instalat la Mihai Bravu (județul Giurgiu), la sud de București.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor Patriot ale României sunt companiile americane Raytheon și Lockheed Martin.

Rachete pentru sistemele Patriot, în cadrul clauzei de offset

La ceremonia de miercuri de la Ploiești au asistat ministrul Economiei, Florin Spătaru, și ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Normele UE impun firmelor care vând armament să ofere și contracte de offset în beneficiul țărilor unde își vând aceste produse. Pe baza acestei clauze de offset, industria românească de apărare poate primi comenzi din partea firmelor străine.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă