Rusia susține că poate fi atacată cu rachete din România, conform unor declarații ale înalților responsabili de la Moscova.
Ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu, a declarat că sistemul Aegis instalat de SUA în România este capabil, după o simplă schimbare de soft, să lanseze rachete spre Rusia.
Sistemele antibalistice plasate de SUA în România și Polonia se pot transforma din arme defensive în arme ofensive. Această idee este emisă de ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu.
“Washingtonul a instalat sisteme de apărare antibalistică Aegis Ashore în România și Polonia. Capacitatea multimisiune a lansatoarelor permite a fi folosite nu doar pentru rachete de interceptare ci și pentru rachete de croazieră Tomahawk și pentru arme de atac avansate la care lucrează Pentagonul”, a declarat ministrul Shoigu. Declarația lui a fost citată de agenția de presă TASS.
Shoigu a menționat că Forța de Răspuns a NATO a crescut de la 25000 la 40000 de militari. Tot potrivit ministrului rus, NATO realizează majorarea capacității porturilor și a aeroporturilor din România, Polonia și Letonia.
Chiar președintele Putin ar fi avut o declarație similară. Putin ar fi spus că sistemele antibalistice din România și Polonia pot lansa rachete de atac după o schimbare de soft, cu un simplu „click”.
Rusia susține că poate fi atacată cu rachete din România
Atât președintele Vladimir Putin cât și ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu, ar fi susținut că sistemele antibalistice plasate de SUA în România și Polonia se pot transforma din arme defensive în arme ofensive. Oficialii de la Moscova susțin că Statele Unite ar putea lansa rachete, din România și Polonia, spre Rusia.
“Capacitatea multimisiune a lansatoarelor permite a fi folosite nu doar pentru rachete de interceptare ci și pentru rachete de croazieră Tomahawk și pentru arme de atac avansate”
Sergey Shoigu,
Ministrul rus al Apărării
Acum câteva zile, șeful Pentagonului a fost în România, apoi a participat la Bruxelles la reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Alianța acordă o atenție specială zonei Mării Negre. Aici se află țări membre și partenere foarte importante.
“Trei aliați NATO sunt state riverane: Turcia, România și Bulgaria. Apoi avem doi parteneri, Georgia și Ucraina. Am fost martori la ocuparea Crimeii, la agresivitatea Rusiei”
Jens Stoltenberg,
Secretar general al NATO
Alianța Nord – Atlantică a pregătit contramăsuri în cadrul unui plan denumit “Concept pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică”.
Secretarul Apărării al SUA era în România exact în perioada acestor declarații
În timp ce oficialii ruși făceau declarații despre sistemele Aegis Ashore din România și Polonia, secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd J. Austin, efectua o vizită în zona Mării Negre. La București, ministrul american și oficialii români au discutat Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.
Ministrul Nicolae Ciucă a amintit că România alocă 2 la sută din PIB pentru Apărare. Armata Română a primit în dotare sistemul de rachete sol – aer cu bătaie mare PATRIOT, sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS, avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 şi sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă.
Ministrul român a remarcat investițiile semnificative americane de la bazele aeriene Kogălniceanu şi Câmpia Turzii. De asemenea au fost amintite investițiile americane de la poligoanele Cincu şi Babadag. Investițiile de la aceste patru unități depășesc 225 milioane de dolari.
La rândul lui, președintele Iohannis „a apreciat evoluţia şi rezultatele remarcabile ale cooperării bilaterale dintre ţara noastră şi SUA şi a reiterat importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât şi la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic şi energetic”, a anunțat Administrația Prezidențială a României.
Iohannis a rememorat dialogul avut cu președintele Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles. Iohannis a amintit și importanţa participării liderului SUA la Summitul B9, găzduit la Palatul Cotroceni.
România va continua să fie un partener strategic şi un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică şi militară a Alianţei Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, a anunțat Administrația Prezidențială.