Locurile de joacă din Grădina Cișmigiu este plină de copii, cu toate că nu se văd semne că Primăria Capitalei ar fi remediat problemele identificate de Protecția Consumatorilor în privința leagăne sau balansoare.
După două zile de Paște, mai mulți părinți și bunici din Capitală au ieșit în spațiul de joacă amenajat în Grădina Cișmigiu, cu toate că nu se pot observa semne că Primăria Municipiului București (PMB) ar fi luat măsuri pentru remedierea problemelor depistate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Inspectorii ANPC au avertizat administrația publică locală, în urmă cu câteva săptămâni, că mai multe echipamente amplasate în locurile de joacă din parcurile Cișmigiu și “Mihai I” (fostul Herăstrău) reprezintă un pericol pentru copii.
Relaxare în scârțâit de leagăn
În continuare, după cum demonstrează imaginile suprinse de reporterii cotidianului național “România liberă”, mai multor aparate de joacă pentru copii le lipsesc piese.
Un leagăn scârție puternic, ceea ce sugerează că există o problemă.
Dintr-un leagăn de culoare galbenă au mai rămas doar barele de susținere.
Părinții și bunicii prezenți la locul de joacă din Grădina Cișmigiu nu par însă impresionați de avertismentele Protecției Consumatorilor.
PMB amplasase coli de format A4 pe unele leagăne din Grădina Cișmigiu, avertizând în scris asupra pericolelelor, dar nici aceste mesaje nu se mai pot observa.
Neregurile constatate de ANPC
ANPC anunța, în urmă cu câteva săptămâni, că a luat decizia închiderii a 15 locuri de joacă din parcurile Tineretului, Herăstrău și Cișmigiu și a unor spații destinate sportului în aer liber.
Comisarii ANPC au găsit echipamente deteriorate, paviment cu denivelări, lipsa unor bare de protecție, igienă precară.
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov a făcut, pe 29 martie 2022, controale în cele mai mari 3 parcuri din Capitală: Herăstrău, Cișmigiu și Tineretului.
Comisarii au verificat modul în care sunt respectate prevederile legii, în domeniu, anunța ANPC.
În total, în cele trei parcuri, au fost controlate 15 locuri de joacă, precum și câteva spații destinate practicării sportului în aer liber. În toate aceste locații, aflate în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), au fost constatate nereguli și s-au aplicat sancțiuni.
Au fost închise temporar toate cele 15 locuri de joacă controlate, precum și 2 terenuri de baschet și un tobogan gonflabil aflate în Parcul Tineretului, până la remedierea deficiențelor.
Principalele nereguli constatate de comisari au fost:
- Utilizarea unor echipamente deteriorate;
- Existența unui paviment cu denivelări;
- Bucăți de tartan lipsă;
- Utilizarea unor tobogane metalice și aparate de joacă cu porțiuni deteriorate, spărturi, șuruburi ieșite în relief;
- Lipsa unor bare de protecție;
- Lipsa manșoanelor de protectie din cauciuc la lanțurile leagănelor;
- Folosirea unor mese de tenis sparte;
- Lipsa informării scrise a publicului la locurile de joacă;
- Igienizarea precară a locațiilor;
- Prezența, în zona de fitness, a unor elemente deteriorate, ruginite, fără informare scrisă la locație.
ANPC a semnalat numeroase probleme și la mai multe mijloace de transport ale STB, în urmă cu mai multe săptămâni, dar, după cum a arătat RL, nici aici Primăria Capitalei nu a intervenit.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!