-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoInsolvența Diverta lovește aproximativ 200 de creditori

Insolvența Diverta lovește aproximativ 200 de creditori

A doua insolvență a lanțului de librării Diverta, deținut de Octavian Radu, lasă gaură la 188 de companii și persoane fizice, cu o valoare totală a creanțelor de peste 56 milioane de lei.

Detaliile legate de insolvența Diverta au fost publicate miercuri în Buletinul Procedurilor de Insolvență. 188 de păgubiți atât companii, cât și persoane fizice se regăsesc pe lista creditorilor Blor Retail, societatea care operează activitatea librăriilor Diverta. Valoarea totală din tabelul preliminar al creanțelor companiei se ridică la 56.323.946, 56 lei, potrivit documentelor oficiale. Diverta a mai trecut printr-o insolvență, declanșată în 2010. Datoriile Diverta depășeau, la acel moment, 10 milioane euro şi credite de investiţii de 8,5 milioane euro, compania intrând în reorganizare judiciară. Lanțul de librării a ieșit din insolvență în 2013, iar activele lanţului de librării au fost trecute pe actuala firmă care operează activitatea, Blor Retail, după ce compania Pro Express Retail, care opera anterior librăriile, a intrat în faliment.

Acum, firma Blor Retail și-a depus cererea de intrare în insolvență după ce anul trecut a intrat puternic pe pierderi. În 2020, compania a trecut de la afaceri de 64,3 milioane lei și un profit net de 63.474 lei, cu 214 angajați, la afaceri de 38,9 milioane lei și pierderi de 10,7 milioane lei, cu 156 de angajați, potrivit datelor oficiale din bilanțul Ministerului Finanțelor. Cererea de insolvență a fost depusă după ce împotriva firmei au fost înaintate mai multe solicitări de încuviințare de executare silită și ordonanțe de plată de către diferiți furnizori.

“Afectată de criză a fost săraca Diverta. Închizi mall-urile, magazinele, nu mai ai venituri, dar plătești salarii și se acumulează datorii și pierderi și sperăm mult în ajutorul statului, în înțelegerea furnizorilor. Cred că o să mor înaintea Divertei, acum… nu vreau să mor foarte repede. A suferit, la fel cum a suferit acum 12 ani, dacă nu e nimeni în mall, pot să stau și în cap. Evident că Diverta online a crescut, dar nu poate să compenseze”, a declarat Octavian Radu la Profit TV.

CITR a fost numit administrator judiciar al reţelei de librării Diverta, după ce aceasta şi-a cerut insolvenţa. CITR, care s-a ocupat şi de insolvenţa anterioară a lanțului de librării, spune că îşi propune o reorganizare rapidă şi adaptată contextului pentru salvarea brandului.

„În cazul Diverta, CITR îşi propune reorganizarea companiei într-o manieră inedită, cu etape concentrate, pentru o redresare cât mai rapidă. Diverta va avea viitor într-o nouă eco­nomie“, a spus Aurel Podariu, business development manager al Impetum Group şi senior partner la CITR.

Printre numele societăților care au rămas cu facturile neplătite de către Diverta, se numără și companii controlate chiar de Octavian Radu. Un exemplu este și Pink Post Solution SRL, care apare pe tabelul creditorilor cu o sumă de 232.830 lei. De asemenea, TCE Capital Invest cere 100.872 lei, compania Rimobi Investments SA solicită suma de 343.142 lei, dar și firma insolventă Atlas Computer Comimprodex SRL se regăsește printre creditori cu suma de 4.156.716 lei. În plus, chiar soția omului de afaceri este prezentă pe lista creditorilor. Diverta are datorii la Anca Otilia Radu, soția antreprenorului, în valoare de 201.941 lei. Poate din această cauză omul de afaceri Octavian Radu a vorbit în presă destul de relaxat, în speranța că societățile creditoare vor fi înțelegătoare. De asemenea, potrivit Businessreview, el a mărturisit că este creditor cu peste 1 milion de euro, şi spune că este dispus să investească în continuare cât este necesar pentru a salva compania de la faliment. Antreprenorul ia în calcul să investească 500.000 de euro în următoarele două luni, încă 500.000 de euro până la finalul anului, dacă lucrurile vor evolua corect, şi probabil încă 500.000 de euro în prima parte a anului viitor, pentru relansare. Cele mai afectate companii sunt  Editura Trei cu 546.000 lei, Editura Humanitas – 971.112 lei Herlitz Romania SRL – 1.895.086 lei, iar Editura Rao – 922.016,99 lei.

Compania care ar rămâne cu cea mai mare gaură după insolvența Diverta este IT Service Center SRL, cu 25.966.484 lei, aproape jumătate din totalul creanțelor preliminare cerute.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă