Guvernul de la București a decis să-i susțină pe etnicii români din Ucraina, iar sprijinul este cu atât mai necesar în aceste zile, când întreaga Ucraină se află în război cu Rusia.
O delegație a Guvernului României condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu s-a aflat, în ultimele trei zile, în Ucraina.
„Începând de sâmbătă, 7 mai 2022, secretarul de stat Gheorghe Cârciu împreună cu reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vor efectua o vizită de lucru în regiunea Cernăuți, Ucraina. Având în vedere contextul geopolitic actual și interesul pe care statul român îl acordă susținerii drepturilor etnicilor români din vecinătatea țării, sprijinirea comunității românești din Ucraina este prioritară pe agenda Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. În acest context, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, va efectua prima vizită de lucru de la preluarea mandatului în Ucraina, regiunea Cernăuți. Agenda vizitei va cuprinde întrevederi cu reprezentanții autorităților locale și regionale, ai mediului asociativ românesc, dar și cu reprezentanți ai mass-media de limba română și ai clerului”, a anunțat Guvernul României.
Două delegații la Kiev, apoi o delegație la Cernăuți
Delegația Guvernului României a fost la Cernăuți după ce, cu câteva zile mai înainte, premierul Ciucă, președinții celor două Camere ale Parlamentului și ministrul Afacerilor Externe au fost la Kiev.
La Kiev, oficialii români se întâlniseră cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cele două vizite la Kiev (mai întâi Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu, apoi Florin Cîțu) au fost axate pe războiul din Ucraina. Dar la întoarcerea acasă, premierul Ciucă a transmis un comunicat în care se referea la românii din Ucraina.
„Premierul român a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români”
Nicolae Ciucă,
Premierul României
Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a mers la Cernăuți, în perioada 7 – 9 mai 2022, imediat după ce Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a aprobat un ajutor de 1,3 milioane de lei, sub formă de granturi. Granturile se acordă pentru etnicii români care trăiesc în Ucraina. Procedura de selecție a beneficiarilor fusese lansată de DRP în luna martie 2022.
“Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță publicarea rezultatelor cererilor granturilor ”Sprijinirea comunităților românești din Ucraina”. Granturile, de 1,3 milioane de lei, se vor îndrepta spre comunitățile românești din Transcarpatia, Cernăuți, Odesa”
Gheorghe Cârciu,
Secretar de stat
Statistici despre etnicii români din Ucraina
Potrivit statisticilor realizate în ultimii ani, înainte să înceapă războiul cu Rusia, în Ucraina trăiau între 400.000 şi 500.000 de români. Cei mai mulți dintre ei, circa 250.000, se aflau în regiunea Cernăuți (nordul Bucovinei şi Herta). Alți 130.000 de români se aflau în sudul Basarabiei (regiunea Odessa). Circa 40.000 trăiesc în Transcarpatia. Deși este mult mai discretă decât minoritatea maghiară, comunitatea românească reprezintă, numeric, a treia etnie din Ucraina, după ucraineni și ruși. În regiunea Cernăuți, cea mai numeroasă comunitate de români nu trăiește în orașul multicultural Cernăuți ci în comuna Mahala din apropierea acestuia.
Primărița Elena Nandriș ne declara acum trei ani că în comuna Mahala trăiesc 7.000 de români, în patru sate. Acestei comune, care prin tradiție este compact românească, i-au fost alipite, administrativ, prin decizia autorităților ucrainene, și două sate cu populație ucraineană, totalizând 4.500 de locuitori.
„Când ne trezim, noi spunem «Doamne, ajută!», în limba noastră. Noi ne luptăm pentru limba noastră, ca să ne-o putem vorbi măcar ca până acum. Ne luptăm pentru școlile noastre. Noi ne-am născut aici și vrem să trăim aici, în Bucovina noastră, în casele noastre“, povestea acum trei ani, cu ochii în lacrimi, Elena Nandriș.
În anul 2018, autoritățile de la Kiev au decis să amâne intrarea în vigoare a noii Legi a educației. Prevederile noii legi îngijoraseră minoritățile etnice din Ucraina. Guvernul de la Kiev prelungise până în anul 2023 perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului care urma să stopeze predarea în limbile minorităților etnice, începând din ciclul gimnazial.
Guvernul de la București oferise acum câțiva ani și o serie de burse pentru elevii de etnie română din clasele primare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!