Conducerea Armatei Române cere aprobarea urgentă a legii privind cumpărarea de avioane de luptă, model F-16.
Parlamentul României este solicitat să aprobe proiectul de lege pentru programul „Avion multirol al Forțelor Aeriene”. Este vorba de avioanele pe care România a negociat să le cumpere din Norvegia. Un proiect de lege privind acest program de înzestrare a fost elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Potrivit acestui document, valoarea programului este estimată la 494 de milioane de euro, fără TVA.
România își crește bugetul pentru Apărare
UPDATE: Președintele Iohannis a anunțat că România trebuie să-și mărească bugetul pentru Apărare, de la 2 la sută la 2,5 la sută din PIB.
„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice. În primul rând, este nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2 la sută, cât este în momentul de față, la 2,5 la sută”.
Șeful statului a făcut această declarație imediat după ședința de marți, 1 martie, a CSAT.
–––––-
MApN obținuse deja aprobarea Parlamentului României pentru un program cu valoarea de 454 de milioane de euro, fără TVA. Această sumă includea prețul a 32 de avioane F-16 din Norvegia (354 de milioane de euro) plus servicii din partea Statelor Unite (100 de milioane de euro). Acum, proiectul de lege elaborat de MApN precizează că se mai cumpără și 13 motoare de rezervă, din Norvegia. Aceste motoare au „valoare estimată de 40 de milioane de euro”.
Documentul postat de MApN la data de 28 februarie 2022 se intitulează „Proiect de Lege pentru realizarea capabilității operaționale aeriene de tranziție prevăzută în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană”. Rezultă că, după aceste avioane F-16, România va cumpăra altele, mai performante. Mai mulți oficiali români, inclusiv președintele Iohannis, au anunțat că România va primi, în perspectivă, avioane F-35.
Piloții pentru avioane de luptă F-16 vor fi instruiți în următorii doi – trei ani
O problemă sensibilă pentru România este acoperirea de urgență a necesarului de piloți. Aceștia vor fi pregătiți atât pe teritoriul național cât și în alte țări NATO. Militarii trimiși la cursuri în străinătate vor semna contracte cu MApN de zece ani după finalizarea cursului.
Piloții români vor fi instruiți pentru a putea zbura pe avioane de tip F-16, F-18, F-35, F-22 și Eurofighter. Cu excepția modelului Eurofighter Typhoon, produs în Europa, toate celelalte modele indicate sunt produse în SUA.
Calificarea numărului minim de piloți români pentru cele 32 de avioane F-16 cumpărate din Norvegia este planificată a se realiza în următorii doi – trei ani. Ritmul lor de pregătire, de până în acest moment, a fost considerat prea lent.
Proiectul de lege nu face referire la cumpărarea de alte aparate de luptă, după cele 32 de aeronave care vor veni din Norvegia. Totuși, se știe că, acum o lună, președintele Iohannis anunța că România va cumpăra avioane F-35. Șeful statului a abordat acest subiect la data de 2 februarie, cu prilejul unei vizite la Baza Aeriană Câmpia Turzii (județul Cluj).
După avioanele F-16 ar urma să cumpărăm aeronave F-35
„Avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a făcut acest anunț imediat după ce a avertizat că „riscurile și amenințările, inclusiv la adresa României, s-au amplificat”.
Despre avioane F-35, se estima, până la acest anunț al lui Iohannis, că ele vor intra în dotarea României după anul 2030. Modelul F-35 este supranumit „avion invizibil”, întrucât este foarte greu detectabil pe radar.
În mod evident, pentru achiziția de avioane F-35 va fi necesară o nouă aprobare din partea Parlamentului României.
„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!