O controversă internațională se poartă în acest moment asupra unor avioane militare dintr-o țară NATO, care ar fi fost livrate Ucrainei.
Speculațiile au început marți, 19 aprilie 2022. În acea zi, Statele Unite au anunțat că Ucraina a primit avioane de luptă. „Aș spune doar, fără a oferi detalii despre ceea ce furnizează alte țări, că ucrainenii au primit platforme aeriene și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, declara secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby.
Anunțul acestuia părea a se referi la platforme aeriene (avioane) de origine sovietică și la piese pentru asemenea aeronave.
Drept reacție, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că „Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri”. Partea ucraineană a confirmat doar că, „beneficiind de asistența Guvernului Statelor Unite, Forțele Aeriene ale Ucrainei au primit piese și componente pentru recondiționarea și repararea flotei de aeronave care se află în dotarea Forțelor Aeriene, lucru care va permite intrarea în serviciu a mai multor echipamente”.
La data de 20 aprilie 2022, Pentagonul și-a rectificat anunțul inițial. Printr-un comunicat postat pe internet, John Kirby a precizat că „a înțeles greșit” ce tip de ajutor au primit ucrainenii. „Ei nu au primit avioane complete de la alte națiuni”, a specificat John Kirby. Oficialul SUA a explicat că ar fi auzit despre o ofertă de avioane făcută Ucrainei „de o altă țară din regiune”, dar că această ofertă nu s-a materializat.
România, Polonia și Republica Moldova mai dețin avioane militare MiG 29
Aproape toate țările ex-comuniste au în dotare avioane care au fost produse în fosta URSS. Inclusiv România are asemenea avioane. Alte țări aflate în aceeași situație sunt Polonia, Bulgaria și Republica Moldova.
Despre Republica Moldova s-a afirmat că ar fi refuzat să cedeze Ucrainei avioanele sale MiG 29, pentru a nu supăra Rusia. Republica Moldova este țară neutră.
În privința țărilor NATO, acestea evită să confirme că ar putea livra Ucrainei avioane de luptă. Pentru că o asemenea livrare, dacă ar fi confirmată, ar putea fi interpretatată drept o implicare militară a NATO în Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!