-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCentrul Istoric, eliberat de mașini, prin plăcuțe

Centrul Istoric, eliberat de mașini, prin plăcuțe

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, vine cu un răspuns oficial adresat “România liberă”, după ce cotidianul nostru a prezentat problema pietonalului din Centrul Istoric al Capitalei, blocată de autovehicule parcate ilegal, cu toate că în zonă acționează, teoretic, atât Poliția Națională, Poliția Locală București și Poliția Sectorului 3.

“Dispoziția Primarului General nr. 766/25.02.2005, modificată prin D.P.G. nr. 171/2011 (nota redacției – invocate de RL), este în vigoare, accesul vehiculelor în centrul istoric fiind reglementat conform prevederilor acestui act normativ local”, se arată în răspunsul ministrului de Interne.

 

Poliția însărcinată

Astfel, precizează șeful MAI, “organizarea activităților și a dispozitivului de ordine din zonă intră în sarcina Poliției Sectorului 3, care gestionează totodată și efectivele Poliției Locale, conform actelor normative emise pe perioada stării de alertă”.

 

Mulți conducători auto ignoră indicatoarele de circulație ce semnalizează accesul interzis pe zona pietonală, dar autoritățile vor să monteze “plăcuțe adiționale”.

 

Mai multe plăcuțe

În același răspuns adresat “România liberă”, ministrul Afacerilor Interne mai precizează că pe linia organizării și sistematizării traficului, precizez faptul că, în scopul suplimentării semnalizării rutiere de la intrările în centrul istoric, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a propus în cadrul Comisiei Tehnice de Circulație din data de 11.02.2021 instalarea unor plăcuțe adiționale cu inscripția “cu excepția aprovizionării în intervalul orar 06.00-10.00”, respectiv “cu excepția vehiculelor autorizate”.

“Totodată, în urma dezbaterilor specialiștilor în trafic urban, propunerea a primit aviz favorabil, urmând a se realiza un panou de semnalizare complex care să cuprindă toate reglementările pe care conducătorii de vehicule sunt obligați să le respecte”, se mai precizează în răspunsul ministrului.

Cu privire la constatarea unor abateri de la normele de siguranță rutieră, șeful MAI spune că “aceasta cade atât în sarcina Poliției Locale, cât și a celei Naționale, conform competenței materiale conferite de lege”.

“Se interzic accesul şi circulaţia tuturor autovehiculelor în zonele cuprinse între străzile: a. Calea Victoriei – Strada Doamnei – Bd. I.C. Brătianu – Strada Halelor – Splaiul Independenţei – Calea Victoriei şi b. Bd. I.C. Brătianu – Strada Colţei – Strada G-ral Florescu – Calea Moşilor – Strada Sf. Vineri – Bd. I.C. Brătianu”, se arată în Dispoziția Primarului General 171 din 2011.

Cu toate acestea, chiar administrația publică locală a aprobat pe Strada Blănari amenajarea de spații de parcare pentru biserica din zonă și pentru diverse instituții publice.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă