Comisia și Înaltul Reprezentant propun astăzi o serie de măsuri de prevenire și restricționare a activităților operatorilor de transport care sunt implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE.
În urma situației de criză de la granița dintre Polonia și Belarus, autoritățile europene propun sancțiuni pentru operatorii care facilitează traficul ilegal de persoane. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că încercările de a destabiliza Uniunea Europeană prin valul de migranți aduși la graniță nu va funcționa.
Comisia propune sancțiuni operatorilor de transport care fac trafic de persoane în UE
„UE este unită și întreprinde diverse acțiuni pentru a rezolva situația de la frontierele externe ale UE cu Belarus. Așa cum am anunțat prima oară în urmă cu două săptămâni, prezentăm astăzi o nouă propunere vizând includerea pe o listă neagră a operatorilor de transport implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE. Nu vom accepta niciodată exploatarea ființelor umane în scopuri politice.”, a spus Ursula von der Leyen.
Specialiștii susțin că situația de la frontiera Poloniei nu ar fi fost atât de gravă dacă nu operatorii de transport nu ar fi contribuit la alimentarea crizei. Pentru a se asigura că UE dispune de instrumentele adecvate pentru a combate instrumentalizarea oamenilor în scopuri politice, Comisia propune un nou cadru legislativ care să permită Uniunii să adopte măsuri specifice împotriva operatorilor de transport, indiferent de modul de transport (terestru, aerian, pe căile navigabile interioare și pe mare).
Măsurile ar urma să fie proporționale și stabilite de la caz la caz. Printre tipurile de măsuri s-ar putea număra limitarea operațiunilor pe piața Uniunii, suspendarea licențelor sau a autorizațiilor, suspendarea drepturilor de a realimenta cu combustibil sau de a efectua activități de întreținere pe teritoriul UE, precum și interdicția de a tranzita sau de a survola teritoriul UE, de a efectua opriri tehnice sau de a face escală în porturile UE.
De la începutul crizei, UE a oferit sprijin imediat Letoniei, Lituaniei și Poloniei pentru gestionarea frontierelor, sub formă de finanțare de urgență, detașare de experți și asistență în natură din partea țărilor europene în cadrul mecanismului de protecție civilă. În urma vizitei comisarului Johansson în Lituania, Comisia a acordat Lituaniei fonduri UE în valoare de 36,7 milioane de euro pentru a sprijini punerea în aplicare a procedurilor de azil și pentru a asigura condiții de primire.