Turcia, Rusia, Ucraina și ONU, prin reprezentanții lor, vor încerca din nou miercuri, la Istanbul, deblocarea exporturilor de cereale din Marea Neagră, după ce invazia rusă a blocat porturile ucrainene.
Delegații ruse și ucrainene și reprezentanți ai ONU se vor întâlni miercuri în Turcia pentru a discuta problema spinoasă a reluării exporturilor de cereale din Marea Neagră, blocate de războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit AFP.
Reuniunea cvadripartită, anunțată marți de ministrul turc al apărării Hulusi Akar și confirmată de Moscova și Kiev, va avea loc pe fondul creșterii prețurilor mondiale la alimente, în parte din cauza invaziei rusești lansate la 24 februarie.
„Delegații militare de la ministerele turc, rus și ucrainean ale apărării, precum și o delegație a ONU, vor purta mâine discuții la Istanbul despre livrarea în siguranță a cerealelor care așteaptă în porturile ucrainene pe piețele internaționale”, a declarat Akar într-un comunicat, fără a preciza identitatea participanților.
Problema inspecției navelor
Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus de Externe, Piotr Iliciiev, a declarat că țara sa are o listă de solicitări pe care să le prezinte la „noua sesiune de consultări cu experții”, la care, potrivit acestuia, delegația ONU va participa în calitate de „observator”, potrivit hotnews.ro.
Turcia, Rusia, Ucraina și ONU vor discuta din nou despre situația exporturilor de cereale de la Marea Neagră, din porturile Ucrainei
„Condițiile noastre ușor de înțeles includ posibilitatea de a controla și percheziționa navele pentru a evita contrabanda cu arme și un angajament din partea Kievului de a nu organiza provocări”, a spus el.
Potrivit unui diplomat care a vorbit sub protecția anonimatului, s-a ajuns în cele din urmă la un acord de principiu pentru ca Turcia, cu sprijinul ONU, să inspecteze navele comerciale, după ce Ucraina a refuzat să permită Rusiei să facă acest lucru.
Acesta ar include, de asemenea, o încetare a focului în zona prin care vor tranzita navele, potrivit aceleiași surse.
Întrebat la New York de jurnaliști despre această viitoare întâlnire, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „lucrează din greu” la acest subiect. „Mai este încă un drum lung de parcurs. Mulți oameni vorbesc despre asta, noi preferăm să încercăm să realizăm” acest acord privind cerealele, a spus el.
Kievul „este în favoarea rezolvării problemei deblocării cerealelor ucrainene sub auspiciile ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, mulțumindu-i lui Guterres pentru „eforturile sale active de a găsi o soluție”.
Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu și alte produse agricole, și-a văzut exporturile oprite de ofensiva militară a Moscovei.
Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt reținute în porturile ucrainene de la Marea Neagră de către navele de război rusești, în timp ce minele amplasate de Kiev cauzează, de asemenea, probleme.
Acest lucru a dus la creșterea prețurilor pe piețele mondiale și la o criză alimentară care amenință principalii clienți ai Ucrainei, inclusiv țările din Africa și Orientul Mijlociu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!