-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalTrupe rusești pentru menținerea păcii sosesc în Nagorno-Karabakh după acordul de încetare...

Trupe rusești pentru menținerea păcii sosesc în Nagorno-Karabakh după acordul de încetare a focului

 
În cadrul acordului, Azerbaidjanul va păstra câștigurile teritoriale obținute în lupte, inclusiv al doilea oraș al enclavei, Shusha, pe care armenii îl numesc Shushi. Forțele armene etnice trebuie să renunțe la controlul unei serii de alte teritorii de acum până la 1 decembrie.
 
Ministerul Apărării din Armenia a declarat că acțiunile militare s-au oprit și că calmul a fost restabilit pe teritoriul separatist, care este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar populat și, până de curând, pe deplin controlat de etnici armeni.
 
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că acordul ar trebui să deschidă calea pentru o soluționare politică durabilă a unui conflict care a ucis mii, a strămutat mult mai mulți și a amenințat că va cufunda întreaga regiune în război.
 
Turcia, membră NATO, principalul susținător și furnizor de arme din Azerbaidjan, a declarat că acordul a obținut câștiguri importante pentru aliatul său, iar ministrul de externe Mevlut Cavusoglu l-a salutat ca fiind un „succes sacru”.
 
Încetarea focului a declanșat sărbători la Baku, capitala Azerbaidjanului, unde mașinile și autobuzele au claxonat, iar oamenii veseli au fluturat drapelul național azer.
 
„Această declarație (încetarea focului) are o semnificație istorică. Această afirmație constituie capitularea Armeniei. Această declarație pune capăt ocupației de ani de zile ”, a declarat președintele azer Ilham Aliyev.
 
Unii azeri au regretat că luptele s-au încheiat înainte ca Azerbaidjanul să controleze tot Nagorno-Karabakh și să fie precauți la sosirea forțelor de menținere a păcii din Rusia, care domina regiunea în vremurile sovietice.
 
„Eram pe punctul de a câștiga întregul Nagorno-Karabakh înapoi”, a spus Kiamala Aliyeva, în vârstă de 52 de ani. „Acordul este foarte vag, nu am încredere în Armenia și nici în Rusia nu am încredere.” Scrie Reuters.
 
Neliniștile au izbucnit în Erevan, capitala Armeniei, unde mulțimile au asaltat și au jefuit clădirile guvernamentale peste noapte, etichetând acordul drept o trădare. Unii au cerut demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan.
 
Franța, care a mediat mult timp în conflictul cu Rusia și Statele Unite, a declarat că orice acord de durată trebuie să țină seama de interesele Armeniei.
 
Biroul președintelui Emmanuel Macron a cerut Turciei, cu care Franța a purtat un război al cuvintelor pe mai multe probleme, să pună capăt „provocărilor” din Nagorno-Karabakh și să nu compromită șansele de a ajunge la un acord durabil.
 
FĂRĂ OPȚIUNE
 
Liderul Nagorno-Karabakh, Arayik Harutyunyan, a declarat că nu a existat altă opțiune decât încheierea unui acord de pace din cauza riscului de a pierde întreaga enclavă în fața Azerbaidjanului. Pashinyan a spus că a încheiat acordul de pace sub presiunea propriei sale armate.
 
„Decizia a fost luată pe baza unei analize profunde a situației de luptă și în colaborare cu cei mai buni experți”, a spus Pashinyan.
 
Apelând la armeni să vadă înțelegerea ca începând o eră a unității naționale, el a spus: „Aceasta nu este o victorie, dar nu există nicio înfrângere până nu te consideri învins”.
 
În luptele care au izbucnit în 27 septembrie, Azerbaidjanul a declarat că a preluat o mare parte din terenul din Nagorno-Karabakh și din împrejurimi pe care l-a pierdut într-un război din 1991-94 în care au fost uciși aproximativ 30.000 de oameni.
 
Ocuparea Shusha, sau Shushi, pare să fi fost un moment de cotitură. Așezat pe un vârf de munte deasupra lui Stepanakert, cel mai mare oraș din Nagorno-Karabakh, a dat forțelor Azerbaidjanului o poziție de comandă din care să lanseze un asalt.
 
Rusia, care are un pact de apărare cu Armenia și o bază militară acolo, este probabil să semneze acordul ca un semn că este în continuare principalul arbitru din Caucazul de Sud producător de energie, pe care îl vede drept propria sa curte, în ciuda încercărilor turcești de a mușca din el.
 
Soldații ruși de menținere a păcii vor rămâne cel puțin cinci ani, extinzând amprenta militară a Moscovei în regiune. Putin a spus că vor fi dislocate de-a lungul frontului în Nagorno-Karabakh și într-un coridor între regiune și Armenia.
 
Ultimul din cele 10 avioane militare care transportau forțele de menținere a păcii ruse a decolat marți, a declarat Ministerul Rus al Apărării. Sunt în desfășurare aproape 2.000 de militari, 90 de transportoare blindate și 380 de vehicule și alte piese hardware.
 

 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a existat un acord cu privire la desfășurarea vreunei forțe de menținere a păcii turcești în Nagorno-Karabah, dar armata turcă va ajuta personalul unui centru comun de monitorizare împreună cu forțele rusești.
 
Conform acordului, Azerbaidjanul va primi o legătură rutieră cu o enclavă azeră la granița irano-turcă.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU