4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInternaționalSUA arată planurile Rusiei pentru o potențială invazie a Ucrainei

SUA arată planurile Rusiei pentru o potențială invazie a Ucrainei

SUA trag un semnal de alarmă către Uniunea Europeană și avertizează că Rusia ar plănui să invadeze Ucraina, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și bloc cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie.

În timp ce Washingtonul monitorizează îndeaproape acumularea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, oficialii americani au informat reprezentanții Uniunii Europene că ar putea avea loc o posibilă operațiune militară. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri raportul drept „eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile”.

Rusia spune că desfășurarea militară pe teritoriul său este o chestiune internă și neagă orice intenție agresivă, acuzând în același timp SUA de provocare prin navigarea navelor de război în Marea Neagră, aproape de teritoriul său.  SUA au împărtășit informații, inclusiv hărți cu aliații europeni, care arată o acumulare de trupe și artilerie rusești, pentru a se pregăti de o intervenție în cazul în care președintele Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina.

Aceste informații au fost transmise unor membri NATO în ultima săptămână pentru a susține preocupările SUA cu privire la posibilele intenții ale lui Putin, informează Bloomberg. SUA prezintă un scenariu în care trupele ar trece în Ucraina din Crimeea, granița cu Rusia și prin Belarus, cu aproximativ 100 de grupuri tactice de batalion, adică aproximativ 100.000 de soldați. Potrivit scenariului, orice invazie va fi susținută de sprijin aerian.

Un înalt oficial al administrației a declarat că SUA, sub conducerea lui Biden, au demonstrat că sunt dispuse să folosească o serie de instrumente pentru a aborda acțiunile dăunătoare ale Rusiei și că vor continua să facă acest lucru. În același timp, ministrul apărării al Ucrainei a spus că a cerut Pentagonului mai mult ajutor pentru apărarea spațiului aerian și a coastei țării deoarece se confruntă cu presiunea tot mai mare din partea trupelor ruse care se adună la granița sa.

„Trebuie să ne acoperim cerul și marea”, a declarat vineri ministrul Apărării Oleksii Reznikov reporterilor la ambasada Ucrainei la Washington, după întâlnirea cu secretarul Apărării Lloyd Austin la Pentagon. De asemenea, generalul Kyrylo Budanov a descris posibila invazie din partea Rusiei, susținând că „un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și atacuri cu blindaje, urmate de atacuri aeriene în est, atacuri amfibii în Odesa și Mariupul și o incursiune mai mică prin Belarusul vecin”. Budanov estimează că Rusia se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

O navă, care transporta două ambarcaţiuni de patrulare recondiţionate, foste ale Gărzii de Coastă a SUA, menite să consolideze Forţele maritime ucrainene, a tranzitat sâmbătă strâmtoarea Dardanele. Marinarii ucrainieni au fost deja instruiți pe navele americane. Cele două ambarcațiuni fac parte dintr-un pachet de securitate în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari, pe care Ucraina l-a primit în 2014, an în care Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Atunci, Ucraina și-a pierdut mare parte din capacitățile navale și a încercat să își reconstruiască forța navală cu ajutorul țărilor NATO. De asemenea, statul ucrainean, care aspiră să devină membră NATO, a primit muniție din partea americanilor la începutul acestui an, în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari.

Joi, președintele rus Vladimir Putin a declarat că națiunea sa a reușit să ridice spectrul unei amenințări asupra Ucrainei și că ar trebui să țină SUA și aliații săi la limită. Putin a spus într-un discurs adresat diplomaților la Ministerul de Externe de la Moscova că „avertismentele noastre recente au fost observate și au avut efect.

Acolo a apărut o anumită tensiune. Trebuie ca această condiție să rămână cât mai mult timp posibil, astfel încât nimeni să nu-și bage în cap ideea să provoace un conflict de care nu avem nevoie la granițele noastre de vest.” Președintele rus a negat săptămâna trecută orice intenție de a invada, dar a salutat alarma ca dovadă că acțiunile sale au atras atenția SUA și a aliaților săi, pe care i-a acuzat că nu a luat în serios „liniile roșii” ale Rusiei asupra Ucrainei.

Franţa este îngrijorată de acumularea forţelor ruse de-a lungul graniţei cu Ucraina, a declarat ministrul de externe Jean-Yves Le Drian, care a avertizat Kremlinul împotriva incursiunilor. Le Drian a spus că este important să găsim o „modalitate de a lucra împreună”, chiar dacă tendințele „autoritare” ale președintelui Vladimir Putin au devenit mai accentuate în ultimele luni.

În schimb, Rusia ar trebui să-și aducă influența pentru a ajuta la rezolvarea crizei care se adâncește în Belarus, a mai spus oficialul francez. Acesta a precizat că este momentul oportun pentru Rusia să acționeze în situația migranților de la granița dintre Polonia și Ucraina, adăugând că președintele Belarus Alexander Lukașenko riscă să creeze un dezastru umanitar.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a invitat duminică partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului...

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă