Rusia nu are niciun cuvânt de spus despre aderarea Ucrainei la NATO, precizează Ministerul de Externe al Ucrainei. Acest punct de vedere este transmis ziarului „România liberă” prin intermediul Ambasadei Ucrainei la București.
„Rusia nu are niciun cuvânt de spus în admiterea Ucrainei în NATO. Nici Ucraina nu partenerii noștri vor trece vreodată de această linie roșie. Occidentul colectiv nu va fi de acord să ofere Rusiei < garanții juridice > de neextindere a Alianței spre est, deoarece aceasta ar deveni înfrângerea strategică a Alianței”, precizează ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
Discuțiile despre garanțiile oferite Rusiei trebuie să pornească după ce Rusia se retrage din Donbas și din Crimeea, susține Ucraina. Acest punct de vedere este susținut și de Statele Unite, afirmă Ucraina, chiar dacă, deja, SUA și Rusia au negociat la Geneva.
Se știe că Rusia a cerut din partea SUA garanții de securitate, iar una dintre ele ca fost ca, niciodată, Ucraina să nu fie primită în NATO. Potrivit ministrului de Externe al Ucrainei, garanțiile de securitate solicitate de Rusia includ „cereri intenționat inacceptabile”.
Aderarea Ucrainei la NATO trebuie respinsă, solicită Rusia
Ucraina califică aceste cereri drept „cinice” în condițiile în care Rusia „ține prizonieră Crimeea” și a adus 100.000 de militari la frontiera Ucrainei. Ucraina afirmă și că agenți ai serviciilor secrete ruse tensionează situația la frontiera dintre Belarus și UE.
După cum se știe, SUA și Rusia au avut negocieri bilaterale la Geneva (Elveția). Ucraina precizează că, așa cum s-a anunțat și la Geneva, Statele Unite se vor consulta cu Ucraina. „Nu va exista nicio decizie despre Ucraina fără Ucraina”, subliniază guvernul de la Kiev. În mod similar, „nu există decizii despre Europa fără Europa sau decizii despre NATO fără NATO”.
După cum se știe, chiar în aceste zile, șefii militari din NATO se consultă cu Georgia și Ucraina. Reuniunea Comitetului Militar al NATO se defășoară în zilele de 12 și 13 ianuarie 2022. Din Comitetul Militar al NATO fac parte șefii Apărării (șefii de Stat Major General) din fiecare țară a Alianței.