Președintele autoproclamat al regiunii separatiste, a declarat că Osetia de Sud va organiza un referendum pentru a adera la Rusia, notează Al Jazeera.
Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a stabilit data de 17 iulie ca dată pentru un referendum privind aderarea la Rusia.
„Anatoli Bibilov a semnat un decret privind organizarea unui referendum în Republica Osetia de Sud”, a precizat biroul său într-un comunicat, citând „aspirația istorică” a poporului său de a se alătura Rusiei.
Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, alături de o altă regiune separatistă, Abhazia.
După război, Rusia și o mână de alte țări au recunoscut Osetia de Sud ca stat independent, dar cea mai mare parte a lumii o consideră în continuare parte a Georgiei.
„Am reușit!” a scris vineri pe Telegram liderul Osetiei de Sud, Anatoli Bibilov, anunțând că a semnat un decret care stabilește referendumul pentru 17 iulie.
„În termeni juridici, am îndeplinit încă o cerință legală importantă. Iar în limbaj normal, am făcut un pas care ne-a schimbat viața – ne întoarcem acasă, mergem în Rusia. A venit timpul să ne unim o dată pentru totdeauna … Osetia de Sud și Rusia vor fi împreună. Acesta este începutul unei noi și mari povești.”
Bibilov nu a fost reales luna acesta. Rusia și-a exprimat speranța că noul lider, Alan Gagloev, va păstra „continuitatea” în relațiile cu Moscova.
Anunțul a fost făcut în cea de-a 79-a zi de la invazia Rusiei în Ucraina, în urma căreia mii de persoane au fost ucise și peste șase milioane de oameni au fugit din țara pro-occidentală.
Referendum inacceptabil
Regiunile separatiste ucrainene Donețk și Luhansk și-au exprimat, de asemenea, interesul de a se alătura Rusiei. Ofensiva pe scară largă asupra Ucrainei a stârnit o manifestare de solidaritate în Georgia.
Georgia a denunțat anterior ca „inacceptabile” planurile Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind aderarea la Rusia.
În august 2008, Rusia a lansat un asalt împotriva Georgiei, care se lupta cu luptătorii pro-ruși din Osetia de Sud, după ce aceștia au bombardat sate georgiene.
Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului mediată de Uniunea Europeană, dar au făcut peste 700 de victime și au provocat strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.
Referendumul urmează în linii mari modelul Crimeei. După ce Rusia a confiscat peninsula de la Marea Neagră în 2014 ce aparținea Ucrainei, a fost organizat un referendum privind alipirea la Rusia și se spune că 97 la sută au votat în favoarea acestuia.
Referendumul a avut loc în timp ce Crimeea se afla sub controlul trupelor rusești, iar rezultatul nu a fost recunoscut de majoritatea țărilor. Rusia a anexat apoi Crimeea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!