Fostul procuror general al Mexicului, Jesús Murillo Karam, a fost arestat în legătură cu dispariția a 43 de studenți în 2014.
Jesús Murillo Karam, care a condus o anchetă cu privire la această atrocitate, a fost acuzat de dispariție forțată, tortură și obstrucționarea justiției, notează BBC.
Studenții au dispărut în timp ce călătoreau cu autobuzul prin orașul Iguala, în drum spre un protest în Ciudad de Mexico.
În afară de fragmente osoase recuperate de la trei dintre ei, nu se știe nimic despre soarta lor.
Poliția municipală a deschis focul asupra autobuzelor care îi transportau pe studenți în seara zilei de 26 septembrie 2014 – dar ceea ce s-a întâmplat în continuare este contestat.
Dispariția lor misterioasă a provocat o undă de șoc în întreaga lume și a declanșat proteste de amploare în Mexic împotriva complicității statului în crima organizată.
Jesus Murillo Karam, care a fost arestat vineri, a condus în 2015 o anchetă controversată despre ce s-a întâmplat cu studenții, care a dat vina pe membrii unui cartel, acuzați că i-au ucis și le-au ars rămășițele.
Concluziile sale, care au fost aprobate de președintele de atunci Enrique Peña Nieto, au fost criticate de experți independenți și de rude ale studenților dispăruți pentru erori și pentru că nu a atribuit nicio vină forțelor armate.
Într-un mesaj postat pe Twitter, Partidul Revoluționar Instituțional (PRI) al domnului Karam, care nu mai este la putere, i-a acuzat pe cei care au stat la baza arestării de vineri că au avut motivații politice.
El este oficialul guvernamental de cel mai înalt profil care a fost arestat până acum în legătură cu dispariția studenților.
Anchetatorii cred că studenții au fost reținuți de polițiști corupți și apoi au fost predați unui cartel de droguri care i-a confundat cu membrii unei bande rivale înainte de a-i ucide.
Joi, o comisie pentru adevăr înființată de actualul președinte Andrés Manuel López Obrador a acuzat soldații că poartă o anumită responsabilitate pentru masacru – cel puțin prin neglijență, dacă nu direct.
„Acțiunile, omisiunile sau participarea lor au permis dispariția și execuția studenților”, a declarat Alejandro Encinas, care este șeful comisiei, dar și ministrul adjunct de interne al Mexicului, potrivit agenției de presă AFP.
Dar rolul deplin al militarilor necesită o anchetă suplimentară, a adăugat el.
La începutul acestui an, președintele López Obrador a dezvăluit că membri ai marinei militare erau anchetați pentru presupusa falsificare de probe, inclusiv la groapa de gunoi unde au fost găsite rămășițele umane.
Vineri, el a cerut ca orice soldat sau oficial implicați în această dispariție să răspundă în fața justiției.
„Publicarea acestei situații atroce, inumane și, în același timp, pedepsirea celor responsabili, ajută la prevenirea unor astfel de evenimente deplorabile”, a declarat liderul mexican, potrivit agenției de presă AFP.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!