3.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalMalaezia va decriminaliza consumul de droguri, spune ministrul sănătății

Malaezia va decriminaliza consumul de droguri, spune ministrul sănătății

Kuala Lumpur, – Malaezia, care a impus mult timp pedepse dure pentru deținerea de droguri, va opri urmărirea penală a utilizatorilor în ceea ce Ministrul Sănătății Dzulkefly Ahmad a descris ca fiind „politica de schimbare a jocurilor”.

Dzulkefly a remarcat că 30 de țări din întreaga lume au făcut deja pași către dezincriminare, subliniind că decizia a fost o „cale sensibilă de înaintare” și nu înseamnă că Malaezia legalizează drogurile.

„Decriminalizarea este eliminarea sancțiunilor penale pentru posedarea și utilizarea unei cantități mici de medicamente pentru uz personal, spre deosebire de cele care sunt implicate în traficul de droguri”, a afirmat el într-o declarație. „Traficul de droguri va rămâne, fără îndoială, o crimă.”

În conformitate cu legislația în vigoare, oamenii prinși cu 200 de grame sau mai mult de canabis sau cu 15 grame sau mai mult de heroină sau morfină sunt prezumate a fi trafic, o infracțiune care în prezent are o sentință de moarte obligatorie.

Ministrul de drept, Liew Vui Kheong, a declarat pentru Al Jazeera în noiembrie anul trecut că guvernul a lansat o revizuire a politicilor în domeniul drogurilor, iar unii politicieni proeminenți au făcut o campanie pentru legalizarea canabisului în scopuri medicale. În prezent, există un moratoriu privind execuțiile pe fondul unei dezbateri continue privind pedeapsa cu moartea.

Liew a spus în acel moment că o abordare mai puțin punitivă a drogurilor ar însemna că banii folosiți în prezent pentru incarcerare ar putea fi redirecționați către programe de tratament și educație. 

Ministrul sănătății a declarat că folosirea drogurilor este o condiție complexă, cronică, care ar putea fi declanșată de o serie de factori, de la defrișarea familiei la sărăcie și că este tratată cel mai bine într-un mediu medical, mai degrabă decât în închisoare.

„Decriminalizarea drogurilor va fi intr-adevar un pas critic pentru realizarea unei politici nationale de droguri care pune stiinta si sanatatea publica inainte de pedepsire si incarcerare”, a spus el. „Un dependent trebuie tratat ca un pacient [nu ca un criminal], a cărui dependență este o boală pe care am vrea să o vindecem”.

Următoarea sesiune a parlamentului urmează să înceapă luni. Dzulkefly nu a spus în declarația sa când vor fi introduse modificările propuse în lege.

Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă