2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalINDIA Covid le dă bătăi de cap și fundațiilor

INDIA Covid le dă bătăi de cap și fundațiilor

Plângerile conform cărora sute de ventilatoare cumpărate cu semnătura fondului de recuperare Covid-19 al lui Narendra Modi nu funcționează. Aceasta a stârnit lipsa de transparență și preocupări de corupție cu privire la modul în care organizația de caritate își cheltuiește banii.

 Fondul PM Cares a fost înființat în martie anul trecut de prim-ministrul indian ca un trust de caritate public pentru a „oferi ajutor celor afectați” în timpul dezastrelor. Modi conduce fondul în calitatea sa oficială, împreună cu trei membri ai cabinetului care servesc ca administratori.

 Mai multe state controlate de opoziție s-au plâns că ventilatoarele cumpărate folosind banii PM Cares au fost defecte sau nu au fost instalate corespunzător în spitale, deci nu pot fi utilizate. Problema a condus la un proces în instanță în Mumbai.

 „Debitul de oxigen este neregulat. Senzorul nu funcționează. Se oprește brusc ”, a spus Raghu Sharma, ministrul sănătății din statul Rajasthan. „O sumă atât de mare de bani a fost cheltuită pentru achiziționarea acestor ventilatoare, dar acestea nu pot fi folosite.”

 În cele cinci zile de la lansare, fondul PM Cares a atras mai mult de 30 de miliarde de dolari (423 milioane de dolari) în donații de la magnate precum Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India și întreprinderi de stat.

 Donațiile au continuat să se revărse atât din interiorul țării, cât și din străinătate de la personalități atât de diverse, precum fondatorul Dalai Lama și fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, în timpul celui de-al doilea val calamitat al Indiei. Însă criticii se plâng că există puțină transparență cu privire la modul în care PM Cares își cheltuie donațiile.

 De asemenea, activiștii s-au întrebat de ce PM Cares a fost înființată chiar ca o altă facilitate, Fondul Național de Ajutorare al Primului Ministru, există deja, servind un scop similar.

 Controversa a crescut pe măsură ce guvernele statului se luptă să ofere asistență medicală în timpul unei pandemii în care mai mult de 28 de milioane de oameni au fost infectați și peste 335.000 au fost uciși.

 Guvernul indian susține că PM Cares nu este o autoritate publică și, prin urmare, nu este obligat să-și dezvăluie donatorii sau cheltuielile în detaliu.

 Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat miercuri că „PM Cares este pe deplin transparent. Cheltuielile efectuate în cadrul PM Cares au fost plasate în mod transparent [în] domeniul public. ”

 Fondul nu a publicat încă rezultatele auditate ale exercițiului financiar încheiat la 31 martie 2021.

 „Am aflat că, dacă nu există deschidere și control public, foarte des fondurile nu ajung la oameni pentru care sunt destinate”, a declarat militantul anticorupție Anjali Bhardwaj, cu sediul în New Delhi. „Aceasta conduce la deturnare, arbitrar și corupție”.

 Premierul Cares folosește imaginea lui Modi și își publică declarațiile de presă pe site-urile guvernamentale din India. Unele site-uri guvernamentale au o fereastră pop-up care le cere vizitatorilor să doneze.

 Potrivit site-ului web PM Cares, guvernul a alocat 20 de miliarde de euro pentru a cumpăra 50.000 de ventilatoare „Made in India”, 10 miliarde de euro pentru muncitorii imigranți afectați de pierderea locurilor de muncă în urma blocării și 1 miliarde de euro pentru dezvoltarea vaccinului. Nu a furnizat alte detalii.

 „Depindem de informațiile pe care ni le oferă [PM Cares], nu există deloc dezvăluiri”, a declarat activistul pentru transparență Saket Gokhale, care a depus o petiție la Curtea Supremă pentru a dezvălui cheltuielile primului ministru. Fondul, a adăugat el, a fost „opac, care este un steag roșu mare”.

 Raj Bahadur, consilierul sanitar al guvernului de stat din Punjab, a declarat că 237 din cele 320 de ventilatoare donate statului de către premierul Cares erau defecte.

 „Ventilatoarele nu funcționează la nivelurile pe care ar trebui, sunt sigur că există unele defecte”, a spus Bahadur.

 New Delhi a spus că statele nu au instalat toate ventilatoarele donate și că guvernul central a efectuat o „monitorizare viguroasă” pentru a ajuta la utilizarea mașinilor de salvare.

 Înalta Curte din Bombay a declarat săptămâna trecută că ventilatoarele care funcționează defectuos în spitalele guvernamentale din Aurangabad, în Maharashtra, sunt o „problemă serioasă”.

 Judecătorii au adăugat: „Dacă fondul PM Cares urmează să fie utilizat pentru furnizarea de ventilatoare, ar trebui să fie ventilatoare demne de uz medical”.

 Cu toate acestea, guvernul a depus o declarație pe care a negat faptul că ventilatoarele Aurangabad fabricate de producătorul Jyoti CNC au fost furnizate prin PM Cares.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă