Ucraina a respins luni apelurile rusești de a preda orașul-port Mariupol, unde locuitorii sunt asediați cu puțină hrană, apă și energie, iar luptele acerbe arată puțin semne de relaxare.
În ultimul său apel pentru ajutor din străinătate, președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskii a pus la îndoială duminică reticența Israelului de a-și vinde sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, pe care l-a numit „cel mai bun”.
Ucraina cere ajutorul Israelului
„Putem întreba de multe ori de ce nu primim arme de la voi și de ce Israelul nu a impus sancțiuni puternice Rusiei sau nu pune presiune asupra afacerilor rusești. Dar oricum ar fi, alegerea este a voastră, fraților. și surori, și atunci trebuie să trăiești cu răspunsul tău.”
Dar Zelenski a salutat și eforturile de mediere ale prim-ministrului israelian Naftali Bennett, care a purtat numeroase apeluri cu el și cu președintele rus Vladimir Putin.
„Suntem recunoscători pentru asta, pentru orice efort, astfel încât, mai devreme sau mai târziu, vom începe să vorbim cu Rusia. Poate la Ierusalim. Acesta este locul potrivit pentru a găsi pacea, dacă este posibil.”
Iar luni devreme, Ucraina a continuat să respingă apelurile Rusiei de a preda orașul-port Mariupol, care a suferit unele dintre cele mai grele bombardamente de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Moscova o numește „operație militară specială”.
Întrucât luptele aprige nu au dat semne de încetinire duminică, sute de mii de locuitori ai Mariupolului au rămas asediați cu puțină hrană, apă și putere.
Ultimul diplomat UE care a evacuat Mariupol, consulul general al Greciei, a declarat că orașul se alătură rândurilor locurilor cunoscute pentru că au fost distruse în războaie.
„Coventry, Alep și Grozny, Leningrad”.
Între timp, videoclipul difuzat de Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei duminică seara a arătat o explozie puternică în suburbiile capitalei Kiev.
Deși Reuters nu a putut verifica raportul, materialul a fost localizat într-un district în care primarul Kievului a raportat mai multe explozii și cel puțin un deces.
Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat mii de morți, în timp ce peste trei milioane au rămas strămutate.
Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că peste 900 de civili au fost uciși până sâmbătă, deși bilanțul real a fost probabil mult mai mare.
Rusia neagă că a vizat civili.
De asemenea, criza a stârnit temeri de o confruntare mai largă între Rusia și Statele Unite.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!