15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSUA ar fi primit răspunsuri scrise din partea Rusiei, însă Moscova neagă

SUA ar fi primit răspunsuri scrise din partea Rusiei, însă Moscova neagă

Departamentului de Stat au confirmat luni că „au primit o urmărire scrisă din partea Rusiei”. Rusia neagă că ar fi răspuns Statelor Unite.

Statele Unite ale Americii ar fi primit un răspuns scris de la Moscova după ce și-au trimis propriile răspunsuri, în urma unor întâlniri față în față cu privire la actuala criză din Ucraina. Este cea mai recentă evoluție în conflictul dintre Rusia și Occident, anunță specialiștii CNN.

Rusia ar fi trimis răspunsuri scrise către SUA

Un înalt oficial al Departamentului de Stat și un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat au confirmat luni că „au primit o urmărire scrisă din partea Rusiei”. Pe de altă parte, rușii susțin că nu ar fi trimis un răspuns scris, în cidua afirmațiilor din partea Departamentului de Stat al SUA.

Presupusul răspuns al Rusiei vine la câteva zile după ce Washingtonul și-a prezentat propriile documente la Moscova și înaintea unui apel telefonic planificat între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, marți.

SUA sunr deschise către negocieri

„ Ar fi neproductiv să negociem în public, așa că vom lăsa în seama Rusiei dacă vor să discute răspunsul lor”, a spus purtătorul de cuvânt. Reacțiile publice referitoare la acele răspunsuri date de SUA, în care oficialii administrației au declarat că SUA și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Rusia în lucruri precum controlul armelor, dar au refuzat să acorde loc politicii de „uși deschise” a NATO, au fost văzute cu pesimism.

Nu este cert dacă răspunsul scris al Moscovei, publicat pentru prima dată de Washington Post, a fost primit înainte sau după reuniunea de luni a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la escaladarea Moscovei de-a lungul graniței cu Ucraina, care s-a încheiat cu un impas între SUA și Rusia.

Tensiuni între SUA și Rusia la reuniunea ONU

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat reporterilor în urma sesiunii, în care SUA au acuzat Rusia că plănuiește să adune zeci de mii de soldați la granița Ucrainei, , că SUA „a cerut ca această întâlnire să le permită rușilor să dă-ne o explicație despre acțiunile lor.” Ambasadorul american acuză că Rusia nu a oferit răspunsurile mult așteptate de toată lumea, susținând că „ei nu prea spun nimic”.

Reuniunea deschisă de la sediul ONU din New York a avut loc luni, în ciuda opoziției Chinei și Rusiei. Oficialii americani au cerut în mod repetat Moscovei să urmeze o cale diplomatică, avertizând că o nouă invazie a Ucrainei va avea ca rezultat sancțiuni rapide și semnificative.

Aceștia au intensificat mesajul dat de Joe Biden, care a susținut în urmă cu câteva zile că ia în considerare și eventuale sancțiuni personale la adresa lui Vladimir Putin. Thomas-Greenfield a declarat că Statele Unite continuă să spere că Rusia va alege calea diplomației în locul conflictului din Ucraina.

Rusia a acumulat peste 100.000 de soldați la granița Ucrainei

Cu toate acestea, oficialul a spus că „nici nu putem să așteptăm și să vedem”. Este esențial ca acest Consiliu să abordeze riscul pe care îl prezintă comportamentul lor agresiv și destabilizator pe tot globul, a mai spus ambasadorul SUA.

Ea a vorbit despre acumularea de către Rusia a peste 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și despre informațiile potrivit cărora rușii au mutat aproape 5.000 de soldați în Belarus și intenționează să adună „peste 30.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina… până devreme în februarie.” Aceasta a avertizat că o eventuală invazie a Ucrainei nu poate reprezenta o surprinză, iar nimeni nu poate declara că nu a văzut-o venind.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzia, a susținut că oficialii de la ONU „cresc tensiunile și retorica”, spunând că SUA și alții doresc să aibă loc un conflict.

„Această desfășurare a trupelor rusești pe propriul nostru teritoriu îi face pe colegii noștri occidentali și americani să spună că va exista o acțiune militară planificată și chiar un act de agresiune… acțiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei pe care toți o asigură  va avea loc în doar câteva săptămâni, dacă nu în câteva zile”, a spus Nebenzia.

Occidentul „aproape cere” o invazie

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să confirme o acuzație atât de gravă înaintată”, a spus el în remarcile traduse la întâlnire. Oficialul rus acuză Occidentul că „aproape cere” o invazie a Ucrainei, iar în acest caz, ar trebui să se aștepte la o astfel de situație. Totodată, Nebenzia susține că Rusia respinge în mod constant aceste acuzații și asta este în ciuda faptului că nu a fost făcută nicio amenințare cu o invazie planificată în Ucraina din buzele vreunui politician sau personalitate publică rusă în toată această perioadă.

Thomas-Greenfield a spus că Moscova provoacă Occidentul, nu invers, așa cum a declarat în mai multe rânduri Moscova.  De asemena, la reuniunea ONU, Rusia a acuzat Statele Unite că „stârnesc isterie” în legătură cu Ucraina. Ba mai mult, Washingtonul ar fi adus la putere „naziști” la granița Rusiei și urmărește să transforme în eroi „acele popoare care au luptat de partea lui Hitler”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă