3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSeparatiștii din Lugansk susțin că sunt atacați de armata Ucrainei

Separatiștii din Lugansk susțin că sunt atacați de armata Ucrainei

Separatiștii din Lugansk susțin că sunt atacați de armata Ucrainei, anunță, joi, agențiile internaționale de presă. Lugansk este una dintre cele două zone din estul Ucrainei în care se confruntă separatiștii rusofoni cu trupele guvernului de la Kiev.

Separatiștii din Lugansk au anunțat, joi, că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul asupra lor de patru ori în ultimele 24 de ore. Atacurile ar fi fost efectuate cu mortiere, cu lansatoare de grenade şi cu o mitralieră. Dintre aceste tipuri de arme, mortierele sunt o categorie de armament greu, care este interzis prin Acordurile de la Minsk.

Guvernul Ucrainei respinge însă acuzația că ar fi comis asemenea atacuri. Mai mult chiar, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că soldații lui au fost atacați de separatiști cu piese de artilerie de calibrul 122 milimetri. Ofițerul ucrainean susține că militarii lui nu au ripostat.

Rusia poate folosi acest pretext pentru a ataca Ucraina, avertizează NATO

Reacția NATO în fața acestor informații contradictorii a venit de la secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. El consideră că așa – zisele atacuri pot reprezenta doar un pretext pe care Rusia să-l invoce pentru a ataca Ucraina. Există indicii că ofițeri din serviciile de informații militare rusești acționează în Donbas, a precizat Stoltenberg. Donbas este regiunea din Ucraina unde se află Lugansk și Donețk. „Suntem îngrijorați că Rusia ar încerca să confecționeze un pretext”, a precizat secretarul general NATO.

Rusia susține că a început să-și retragă cei 130.000 de la frontierele Ucrainei. NATO privește însă cu suspiciune aceste declarații.

Declarația privind presupusele atacuri al armatei ucrainene a fost emisă de reprezentanți ai regiunii care s-a autointitulat „Republica Populară Lugansk”. Aceasta, ca și Donețk, este o regiune cu o consistentă populație rusofonă. Lideri din aceste două regiuni au proclamat „Republica Populară Donețk” și „Republica Populară Lugansk”. Nicio țară din lume nu le recunoaște drept state.

Cu toate acestea, Duma de Stat de la Moscova i-a solicitat președintelui Putin ca Rusia să le recunoască drept țări independente. Solicitarea i-a fost trimisă șefului statului la 15 februarie, a anunțat președintele Dumei, Viaceslav Volodin. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a răspuns că n-ar avea o asemenea intenție.

În Donețk și Lugansk s-au proclamat „republici populare” care vor să se desprindă de Ucraina

Poziția oficială a Guvernului Ucrainei este că în cele două regiuni din estul țării acționează grupări înarmate ale separatiștilor rusofoni, susținuți de la Moscova. Occidentul estimează că Rusia ar putea invoca atacuri asupra populației rusofone din estul Ucrainei pentru a ocupa militar aceste două regiuni. Ocupația militară a Rusiei ar scoate complet aceste regiuni de sub controlul guvernului Ucrainei. În mod similar, Rusia ocupase, în anul 2014, peninsula Crimeea, după care un „referendum”, nerecunoscut internațional, a decis alipirea peninsulei Crimeea la Rusia.

Dacă ar anexa Donețk și Lugansk, Rusia și-ar crea condiții pentru a avea o conexiune terestră cu Crimeea.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ceremonia de învestire a lui Donald Trump, mutată în interior din cauza gerului extrem

Planurile pentru ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, au fost modificate pe ultima sută de metri. Din cauza prognozei care...

Vortexul polar lovește SUA: Gerul extrem și ninsorile vor afecta 300 de milioane de oameni

Un vortex polar este prognozat să afecteze săptămâna viitoare cea mai mare parte a Statelor Unite, inclusiv regiuni sudice neobișnuit de friguroase. Serviciul Meteorologic Național...

Comisia Europeană intensifică investigațiile privind rețeaua X pentru încălcarea reglementărilor UE

Comisia Europeană a anunțat că extinde investigațiile legate de posibilitatea ca platforma X, deținută de Elon Musk, să fi încălcat reglementările UE privind moderarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă