UPDATE, ora 14:20: Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că “nu are informaţii” despre presupusa capitulare a 1.026 de puşcaşi marini în oraşul-port asediat Mariupol, aşa cum a susţinut partea rusă.
“Nu avem cunoştinţă despre aceste informaţii”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, într-un mesaj difuzat de portalul Kyiv Independent.
Ministerul Apărării rus a afirmat în raportul său de dimineaţă că 1.026 de militari ucraineni ai Brigăzii 36 de Infanterişti Marini au depus armele şi s-au predat.
Mariupol, port strategic la Marea Azov, se află sub asediul ruşilor de circa şase săptămâni.
Primarul oraşului, Vadim Boicenko, a estimat că, de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, circa 21.000 de civili şi-au pierdut viaţa pe fondul luptelor care au loc în Mariupol.
Preşedintele Joe Biden a confirmat faptul că l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin de comiterea unui genocid în Ucraina, la câteva ore după ce a folosit acest cuvânt pentru prima dată pentru a descrie situaţia din ţara invadată de forţele ruse.
„Da, l-am numit genocid”, a răspuns preşedintele american jurnaliştilor în timpul unei vizite în statul Iowa.
Până acum, administraţia americană nu a pronunţat acest cuvânt, folosit deja de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean”, a adăugat el.
Joe Biden a spus că, dacă „la nivel internaţional, avocaţii” vor decide cu privire la calificarea de genocid,”în ce mă priveşte, arată ca şi cum ar fi”.
Afirmând că „se înmulţesc dovezile” cu privire la „lucrurile oribile pe care ruşii le-au făcut în Ucraina”, preşedintele Biden a estimat că lumea „va descoperi şi mai multe despre devastare”.
Cu câteva ore mai devreme, în timpul unui discurs dedicat combaterii inflaţiei, preşedintele Statelor Unite menţionase cuvântul genocid.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!