5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 132: Macron și Scholz se coordonează în privința...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 132: Macron și Scholz se coordonează în privința războiului

UPDATE, ora 14:49: Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Viaceslav Volodin, a declarat că Ucraina „face totul” pentru ca trupele ruse să nu-şi încheie „operaţiunea militară specială” la frontierele republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters, care citează RIA Novosti.

„Toate acestea se vor încheia inclusiv atunci când (ucrainenii) vor înceta să întreprindă lovituri asupra oraşelor şi satelor noastre paşnice. Ei înşişi fac totul ca trupele noastre să nu se oprească la frontiera Republicii Populare Lugansk şi Republicii Populare Doneţk: lovituri sunt întreprinse de pe teritoriul regiunii Harkov şi altor regiuni” ale Ucrainei, a declarat Volodin, potrivit TASS.

Moscova a revendicat duminică „eliberarea” întregii „Republici Populare Lugansk”, continuându-şi campania pentru a smulge de sub controlul Kievului şi „Republica Populară Doneţk”.

Însă forţele ruse şi-au impus de asemenea controlul asupra oraşului Herson şi unor mari părţi din regiunile Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, bombardând ţinte peste tot în Ucraina şi declanşând totodată – deşi fără succes – o ofensivă asupra Kievului.

UPDATE, ora 13:50: Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters şi TASS.

„Acesta este unul dintre cele mai importante elemente de dezvoltare şi restabilire a economiei, de restabilire a infrastructurii. Considerăm că acesta va fi unul dintre obiectivele principiale ale viitorului apropiat”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de TASS.

El şi-a exprimat de asemenea convingerea că vor fi restabilite şi călătoriile cu autobuzul între oraşele din Rostov şi cele din Doneţk şi Lugansk.

Prin cucerirea Luganskului şi a unei părţi din regiunea vecină Doneţk, cunoscute împreună sub denumirea de Donbas, ruşii şi-au creat un culoar care uneşte estul cu sudul Ucrainei şi cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal şi controlată de Rusia încă din 2014, amintește Agerpres.

UPDATE, ora 09:28: Ucraina trebuie să devină cea mai liberă, mai modernă şi mai sigură ţară din Europa, a declarat președintele statului vecin, Volodimir Zelenski, într-o nouă intervenţie video în timpul nopţii trecute.

Potrivit lui Zelenski, nu trebuie să se aştepte sfârşitul campaniei militare ruse pentru a începe reconstrucţia infrastructurii distruse a Ucrainei.

Remarcând că zeci de mii de locuinţe au fost distruse în zonele ce s-au aflat sub ocupaţia forţelor ruse, dar care au fost recucerite treptat de trupele ucrainene, Zelenski a spus că este necesar ca pregătirile pentru perioada de iarnă să înceapă acum, nu în ultimul rând pentru a putea asigura surse de energie fiabile.

Părţi importante din economia Ucrainei au fost oprite din cauza luptelor, a amintit Zelenski, adăugând că reconstrucţia Ucrainei ar trebui să presupună mai mult decât pur şi simplu reclădirea zidurilor.

Volodimir Zelenski a abordat doar în treacăt recentele succese ale forţelor armate ruse în regiunea Donbas. Trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă duminică din oraşul Lisiciansk, în timp ce armata rusă şi-a pecetluit controlul asupra regiunii Lugansk, unde de săptămâni de zile au loc lupte intense.

Forţele ucrainene provoacă în fiecare zi pierderi trupelor ruse, a subliniat Zelenski, adăugând: „Trebuie să le zdrobim”. Chiar dacă acest lucru va necesita timp şi un „efort supraomenesc”, nu există alternativă la aceasta dacă vrem să fim siguri că Ucraina are un viitor, a punctat Zelenski. 

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi-au continuat „strânsa coordonare privind răspunsul la războiul din Ucraina” în cursul unui dineu de lucru seara trecută la Paris, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.

Cei doi lideri s-au întâlnit astfel la o săptămână după o cină privată, la 25 iunie, cu ocazia summitului G7 din Alpii Bavariei.

De asemenea, s-au deplasat împreună cu premierul italian, Mario Draghi, la Kiev, pe 16 iunie, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Ucraina şi candidatura acestei ţări la aderarea la Uniunea Europeană.

Cu ocazia acestui dineu din capitala Franţei, cei doi lideri trecut din nou în revistă „problemele majore de actualitate atât la nivel internaţional, cât şi european şi bilateral”.

Ei urmau să discute despre independenţa UE în „domeniul energiei, apărării si materiilor prime strategice”, dar şi despre situaţia din Sahel şi următorul consiliu de miniştri franco-german.

„Acest tip de discuţii ajută la construirea încrederii şi la adâncirea acestei încrederi”, în special după summitul NATO şi G7 de la Elmau, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelarului federal, Steffen Hebetsreit.

„Este o diferenţă dacă acest tip de întrevederi au loc faţă în faţă sau virtual”, a adăugat el, întrebat de un jurnalist cu privire la oportunitatea unei astfel de vizite, în locul unei videoconferinţe pentru probleme de mediu.

Citește și:

A 131-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă