UPDATE, ora 15:49: Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat „decizia istorică” a Uniunii Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina.
”Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică”, a scris Zelenski pe Twitter, potrivit AFP.
Avizul Comisiei va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate pentru ca Ucrainei să i se acorde oficial statutul de candidat.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa a simţit sprijinul a patru statele europene în acelaşi timp, prin vizita liderilor acestora la Kiev.
„A fost important pentru mine să aud de la lideri un alt lucru fundamental – ei sunt de acord că sfârşitul războiului şi pacea pentru Ucraina trebuie să fie exact cum le vede Ucraina”, a arătat el. Zelenski a subliniat că „toţi liderii înţeleg de ce nu au loc negocieri pentru a pune capăt războiului”.
„Exclusiv din cauza poziţiei Rusiei, care doar încearcă să intimideze pe toată lumea în Europa şi să continue să ne distrugă statul”, a susţinut el.
„Astăzi este o zi cu adevărat istorică – Ucraina a simţit sprijinul a patru state europene puternice în acelaşi timp. Şi în special sprijin pentru mişcarea noastră spre Uniunea Europeană. Italia, România, Franţa şi Germania sunt cu noi. Toţi cei patru lideri – dl. Draghi, dl. Iohannis, dl. Macron şi dl. Scholz – sprijină candidatura Ucrainei. Desigur, toate procedurile relevante trebuie urmate şi toate statele membre trebuie să se alăture. Dar la întâlnirea noastră de astăzi a fost făcut un pas mare – un pas înainte. A fost important pentru mine să aud de la lideri un alt lucru fundamental – ei sunt de acord că sfârşitul războiului şi pacea pentru Ucraina trebuie să fie exact cum le vede Ucraina. Cum le vede poporul nostru”, a declarat Zelenski, în mesajul său transmis noaptea trecută.
Zelenski a adăugat că este recunoscător Italiei pentru „sprijinul politic de principiu, macro-financiar şi pentru asistenţa în apărare”: „Din punct de vedere istoric, acum avem cele mai bune relaţii – şi sunt sigur că putem face mai mult pentru naţiunile noastre”, a arătat el.
„Sunt recunoscător României pentru asistenţa în apărare şi asistenţa pentru tranzitul mărfurilor noastre, inclusiv grâu. Am convenit să creştem capacitatea de export pe teritoriul României”, a afirmat preşedintele Ucrainei.
Potrivit acestuia, Franţa va oferi sisteme de artilerie Caesar suplimentare, foarte importante pentru apărare.
„De asemenea, astăzi preşedintele Macron a spus în mod deschis că sprijinul european pentru Ucraina ar trebui să demonstreze că apărăm aceleaşi valori, că apărăm Europa împreună”, a continuat el.
Zelenski a afirmat că Germania a confirmat furnizarea de sisteme de apărare anti-aeriană şi sprijin pe mai departe.
„Apropo, când cei patru lideri au ajuns astăzi la Kiev, a coincis cu începutul alarmei de atac aerian. Rusia a creat un fundal pentru ca fiecare să audă aceste sirene şi să creeze o atmosferă tensionată. Dar nimeni nu s-a speriat şi doar ne-a inspirat să fim cât de exacţi se poate şi să negociem în interesul nostru – pentru toţi ucrainenii şi pentru toţi din Europa”, a susţinut el.
El a menţionat că i-a mulţumit personal cancelarului Scholz pentru că l-a invitat la reuniunea G7.
„În general, impresia mea despre întâlnire este pozitivă. Toţi liderii înţeleg de ce nu au loc negocieri pentru a pune capăt războiului. Exclusiv din cauza poziţiei Rusiei, care doar încearcă să intimideze pe toată lumea în Europa şi să continue să ne distrugă statul. Ei nu vor să caute o cale spre pace. Este un agresor care trebuie să decidă el însuşi că războiul trebuie să înceteze. Vom continua să luptăm până vom garanta securitatea completă pentru statul nostru şi integritatea teritorială”, a subliniat Volodimir Zelenski.
Preşedintele Ucrainei a adăugat că s-a discutat despre pregătirea unui nou pachet de sancţuni împotriva Rusiei.
„Am discutat cum să depăşim criza alimentată provocată de Rusia. Reluarea exporturilor de produse agricole din Ucraina este vitală pentru zeci de ţări. Şi este un singur motiv pentru care criza alimentară a devenit posibilă: Rusia este de vină şi nimeni altcineva. Toţi liderii au recunoscut asta deja”, a continuat el.
Zelenski a spus că s-a discutat şi despre reconstrucţia Ucrainei după război.
„Cred că nu este o coincidenţă că situaţia gazului în Europa s-a înrăutăţit astăzi – preţul a sărit din nou. Rusia a făcut asta intenţionat, restricţionând aprovizionarea pentru a face rău Europei, pentru a-i lovi pe europeni. Rusia pur şi simplu trage de lanţul gazului cu care a încercat să încătuşeze Europa de mult timp. Şi acesta este un alt argument în favoare faptului că Europa trebuie acum să treacă la o viaţă fără gaz rusesc. Nu ar trebui să existe o astfel de dependenţă”, a mai afirmat el.
Zelenski a mai spus că mâine şi poimâine vor mai fi multe veşti pentru Ucraina, unele pozitive, consideră el.
„Astăzi, armata ucraineană luptă în condiţiile unui avantaj cantitativ semnificativ al duşmanului – în ce priveşte tehnologia, sistemele de artilerie. Să lupţi în astfel de condiţii este un triumf zilnic. Facem totul pentru a le oferi eroilor noştri arme moderne şi puternice. Şi sunt mândru de toţi cei care au respins ocupantul şi toate atacurile deja de 113 zile din acest război la scară largă. Datorită curajului ucrainenilor şi ucrainencelor Europa poate crea această nouă istorie de libertate şi în sfârşit să îndepărteze zona «gri» dintre UE şi Rusia în Europa de Est. Ucraina a ajuns cel mai aproape de Uniunea Europeană de la independenţa sa”, a conchis Zelenski.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!