2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia repetă scenariul Crimeea și se pregătește să anexeze regiunile Donețk și...

Rusia repetă scenariul Crimeea și se pregătește să anexeze regiunile Donețk și Lugansk

Rusia repetă în regiunile Donețk și Lugansk scenariul după care a anexat peninsula Crimeea.

Cele două provincii care ar urma să fie anexate de Rusia aparțin tot Ucrainei, ca și Crimeea. Aceste două regiuni din Ucraina sunt, practic, de ani de zile, zonă de război. Aici se confruntă forțele guvernului de la Kiev cu separatiști rusofoni, susținuți de la Moscova.

Cel mai recent element în această confruntare a intervenit marți, 15 februarie 2022. Potrivit presei din Rusia, Duma de Stat (Parlamentul) de la Moscova „îi cere lui Putin să recunoască republicile populare Donețk și Lugansk”. Este vorba de cele două regiuni din estul Ucrainei care și-au autoproclamat „independența” față de guvernul de la Kiev. Cererea Dumei de Stat a fost anunțată, marți, de președintele acestei instituții, Viaceslav Volodin.

Rusia se preocupă de „securitatea locuitorilor” din Donețk și Lugansk

„Deputații ruși consideră că recunoașterea republicilor populare Donețk și Lugansk va asigura securitatea locuitorilor acestora în fața amenințărilor externe”, anunță site-ul rusesc Sputnik.

Este foarte posibil ca, mimând democrația, liderul de la Kremlin să accepte cererea Dumei de Stat și să anunțe că Rusia recunoaște drept țări independente „Republicile Donețk și Lugansk”. Probabil că, imediat după aceea, conducerile rusofone din aceste două provincii vor cere trupelor Rusiei să le protejeze. Etapa următoare ar fi organizarea, în aceste două regiuni, de referendumuri, care se vor încheia prin decizii de se uni cu Rusia.

Exact după acest scenariu Rusia a anexat, în anul 2014, peninsula Crimeea.

Ideea recunoașterii „independenței” regiunilor Donețk și Lugansk ar putea fi miza reală a presiunilor Rusiei asupra Ucrainei, din ultimele săptămâni. Oficiali de la Kiev au anunțat, în ultimele zile, că negociază cu oficiali de la Moscova, fără a oferi detalii. Reprezentanții Ucrainei au recunoscut însă că fac concesii în fața Rusiei.

Alte negocieri pe tema crizei din estul Europei s-au purtat între Rusia și SUA, Franța și Germania. Chiar marți, 15 februarie, cancelarul Germaniei se întâlnește cu președintele Putin la Moscova. Cu o zi înainte, luni, cancelarul Olaf Scholz fusese la Kiev. Chiar în fața președintelui Ucrainei, cancelarul Germaniei a precizat că primirea Ucrainei în NATO nu se află pe agenda Alianței.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...
Ultima oră
Pe aceeași temă