6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPrimele negocieri de pace între Rusia și Ucraina se țin în Belarus

Primele negocieri de pace între Rusia și Ucraina se țin în Belarus

Primele negocieri de pace între Rusia și Ucraina se țin în Belarus, pe parcursul zilei de luni, 28 februarie 2022.

UPDATE: Delegația Ucrainei a ajuns în orașul Gomel la bordul a două elicoptere. Din delegația Ucrainei fac parte ministrul Apărării și ministrul adjunct de Externe. Discuțiile ar urma să înceapă la ora 12 – ora României.

–––––––––-

Locul negocierilor este orașul Gomel din Belarus, aproape de frontiera dintre Belarus și Ucraina. Orașul este de asemenea aproape și de frontiera dintre Belarus și Rusia. Negocierile au fost cerute de Rusia. Ucraina a respins inițial ideea negocierilor, apoi le-a acceptat. Cele două delegații sunt conduse de adjuncți ai miniștrilor Afacerilor Externe din Rusia și Ucraina.

Rusia propusese inițial ca loc al negocierilor orașul Minsk, capitala Belarus, dar Ucraina nu a acceptat acest loc de întâlnire. Președintele Ucrainei a precizat că atacuri asupra țării sale sunt lansate de pe teritoriul statului Belarus, care este aliat al Rusiei. „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am fi putut vorbi la Minsk. Alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku le-am propus rușilor”, explica președintele Zelenski.

Președintele Ucrainei afirma că a discutat personal prin telefon cu liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko. Lukașenko i-ar fi promis lui Zelenski că niciun avion de atac nu va decola din Belarus spre Ucraina, în timpul acestor negocieri de pace.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...

Tradiția ciudată a japonezilor în ziua de Crăciun. Ce mănâncă aceștia

În Japonia, Crăciunul nu este o sărbătoare religioasă majoră, dar a devenit o tradiție populară în rândul japonezilor să petreacă ziua în stil occidental,...

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...
Ultima oră
Pe aceeași temă