2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPatru elicoptere ale Ucrainei au aterizat în România

Patru elicoptere ale Ucrainei au aterizat în România

Patru elicoptere ale Ucrainei, model H225, au aterizat în România.

Oficial, aceste elicoptere au fost trimise în România pentru a li se executa lucrări de mentenență (întreținere). Acest model de elicopter este produs de compania Airbus, care are o uzină în județul Brașov, la Ghimbav. Aici se vor executa și lucrările de mentenanță.

„Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare”, a precizat, marți, Ministerul Apărării Naționale (MApN). Potrivit unui comunicat al MApN, „aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate”.

La 8 martie, cele patru elicoptere au aterizat pe aerodromul Iași, pentru o escală tehnică. De la Iași ele și-au continuat traseul spre Brașov.

În decembrie 2021, Airbus Helicopters Romania livra, către Ucraina, alte cinci elicoptere, după un program de mentență similar.

Acest model de elicoptere este în dotarea Ministerului de Interne al Ucrainei. Airbus Helicopters și Ministerul de Interne al Ucrainei au semnat, în anul 2018, un contract privind modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din configurația offshore în configurație SAR (căutare și salvare), transport tactic și aplicarea legii.

Elicoptere H225 pentru forțele de aplicare a legii

După modificare, aceste elicoptere sunt folosite pentru misiuni de căutare și salvare în condiții dificile, intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, stingerea incendiilor, misiuni ale forțelor de ordine și transport tactic.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

AUR intervenție la Consiliul Concurenței pentru vânzarea E.ON Energie România către MVM din Ungaria

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat la începutul acestei săptămâni Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...
Ultima oră
Pe aceeași temă