Marea Britanie a respins cererile Rusiei de a-și vinde acțiunile din firma de internet OneWeb pentru a permite lansarea satelitului, scrie BBC.
O rachetă Soyuz care transportă 36 de sateliți OneWeb se află pe rampa de lansare la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Agenția spațială rusă Roscomos a cerut garanții că nava spațială nu va fi folosită în scopuri militare.
Apoi a spus că nu va lansa racheta decât dacă Marea Britanie și-a vândut acțiunile din OneWeb – dar secretarul de afaceri Kwasi Kwarteng a respins acest lucru.
„Nu există nicio negociere pentru OneWeb: Guvernul Regatului Unit nu își vinde partea”, a scris dl Kwarteng pe Twitter.
Guvernul Regatului Unit, care a fost pus sub presiune să oprească lansarea din cauza războiului din Ucraina, cu orice preț, a declarat că va continua să discute situația cu partenerii săi din consiliul de administrație OneWeb.
OneWeb în sine nu a făcut niciun comentariu public în ultimele zile, deși BBC înțelege că acest lucru se datorează faptului că dorea ca spațiul să-și elimine personalul din complexul de lansare din Baikonur. Asta a făcut acum.
Contribuabilii din Marea Britanie au ajutat să cumpere OneWeb, care era în faliment în 2020 cu o miză de 400 de milioane de lire sterline.
Într-un interviu acordat canalului de televiziune Russia 24, șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că agenția a contactat OneWeb și partenerul său Arianespace pentru a cere „garanții cuprinzătoare obligatorii din punct de vedere juridic” că sateliții nu vor fi folosiți în scopuri militare.
„Dacă până la ora 21:30 pe 4 martie nu primim confirmarea, racheta va fi scoasă de pe rampa de lansare și sateliții vor fi trimiși la clădirea de asamblare și testare”, a adăugat el.
În prezent, lansarea este programată pentru 22:41 GMT vineri (03:41 local, sâmbătă).
Стартовики на Байконуре решили, что без флагов некоторых стран наша ракета будет краше выглядеть. pic.twitter.com/jG1ohimNuX
— РОГОЗИН (@Rogozin) March 2, 2022
Potrivit agenției de știri ruse TASS, domnul Rogozin a spus că contractul OneWeb a fost plătit integral și că fondurile nu vor fi returnate.
„Am primit toți banii pentru fabricarea vehiculelor de lansare, trepte superioare și pentru serviciile de lansare necesare. Acești bani, din cauza circumstanțelor de forță majoră apărute ca urmare a politicii agresive a Occidentului și a sancțiunilor care se aplică Rusiei, vor rămâne în Rusia”, a declarat șeful Roscosmos.
Fluxul de Twitter al agenției spațiale a mers ulterior un pas mai departe, cerând guvernului „ostil” din Marea Britanie să își retragă acționariatul de la compania cu sediul la Londra.
Dl Rogozin a postat un videoclip în care lucrătorii de la Baikonur se acoperă peste steaguri ale Regatului Unit, SUA și Japoniei.
Nici OneWeb, nici guvernul Marii Britanii nu vor lua îndrumări de la domnul Rogozin. Cererile lui sunt imposibile. Armatele Marii Britanii și SUA vor să folosească OneWeb și, de când contribuabilii britanici au luat o parte din companie după faliment, discuția a fost despre adăugarea unor capacități suplimentare de apărare și securitate la viitorii sateliți OneWeb.
Constelațiile care orbitează Pământul reprezintă o provocare emergentă pentru regimurile autoritare. Deși pur și simplu pot opri rețelele terestre pentru a controla fluxul de informații, acest lucru este mult mai greu de realizat cu infrastructura spațială.
Numărul de sateliți din aceste noi constelații și viteza cu care se deplasează pe cer, îl fac greu de blocat.
Antreprenorul american Elon Musk a livrat săptămâna aceasta terminale de antenă în Ucraina pentru a permite cetățenilor de acolo să folosească sistemul său de bandă largă Starlink.
În acest moment, cea mai mare parte a Ucrainei nu s-ar putea conecta la OneWeb, deoarece o mare parte a țării este prea la sud pentru semnalele sale. În cele din urmă, lansările viitoare planificate de OneWeb ar fi completat acest gol.
Fostul consilier guvernamental al Regatului Unit Dominic Cummings, considerat pe scară largă drept oficialul care l-a convins pe premierul Boris Johnson să cumpere OneWeb, a scris pe Twitter în weekend că o situație precum cea din Ucraina era în mintea lor atunci când au făcut investiția.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!