Autoritățile Rusiei au decis o mobilizare parțială, iar decretul privind mobilizarea parțială a fost deja semnat, anunță discursul lui Putin.
Liderul de la Kremlin a făcut acest anunț în dimineața zilei de 21 septembrie 2022. Președintele Putin a precizat că decizia de mobilizare parțială se aplică doar persoanelor care au deja statut de rezervist în Rusia. „Doar cei care sunt momentan în rezervă vor fi înrolați, și cei care servesc în armată și au anumite profesii militare”, a precizat președintele Rusiei.
Cu alte cuvinte, probabil, nu vor fi chemate sub arme persoane care nu au deloc pregătire militară.
Explicația faptului că nu s-a declarat mobilizare generală ar putea fi legată de legislație dar și de imagine. Mobilizarea generală ar fi posibilă, conform legii actuale, doar dacă se declară starea de război. Iar Kremlinul susține că Rusia nu se află în război, ci desfășoară doar o „operațiune militară specială”.
Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea, teritoriu al Ucrainei, în anul 2014. Apoi, la 24 februarie 2022, Rusia a pornit un război împotriva întregii Ucraine. Pretextul atacului a fost protejarea etnicilor ruși care trăiesc în zona de est a Ucrainei, mai ales în Donbas. „Eliberarea completă a regiunii Donbas rămâne scopul neschimbat al operațiunii militare speciale”, a subliniat președintele Rusiei în discursul din 21 septembrie.
Mobilizarea parțială în Rusia intervine în momentul în care armata ucraineană este în ofensivă. Surse occidentale afirmă că militari ruși își abandonează mașinile blindate și chiar dezertează.
Discursul lui Putin fusese amânat de mai multe ori
Discursul rostit de președintele Putin în dimineața zilei de 21 septembrie 2022 fusese amânat, în ultimele 24 de ore, de mai multe ori. Discursul a fost fără public dar a fost transmis în direct la televiziune. Vladimir Putin a subliniat că militarii ruși luptă „pe mii de kilometri”, în așa numita operațiune militară specială. El a mai insistat că se vor desfășura „referendumuri”, în unele regiuni ale Ucrainei, pentru ca localnicii să-și exprime dorința de a se „uni” cu Rusia. Ar fi vorba de regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Aceste patru regiuni au fost ocupate de militari ruși, după data de 24 februarie 2022. Amintim că, în ținutul Zaporojie, se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Președintele Putin a susținut că „la Washington, Londra și Bruxelles” există planuri „care să mute războiul pe teritoriul Rusiei”. „Și noi avem arme de distrugere în masă, iar unele componente sunt superioare celor ale Occidentului”, a avertizat președintele Rusiei.
Confirmând că va pune în practică decretul șefului statului, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a precizat că armata rusă va mobiliza circa 300.000 de rezerviști. Pe de altă parte, Rusia admite că a pierdut, în Ucraina, circa 6.000 de militari. Ucraina susține, însă, că pierderile în rândul rușilor au fost de zece ori mai mari.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!