10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCe arme va da America Ucrainei și cât de mult îi vor...

Ce arme va da America Ucrainei și cât de mult îi vor ajuta?

Epava arsă a unui tanc rusesc se află în pământ, în timp ce un soldat ucrainean poartă armamentul despre care se spune că ar fi cauzat distrugerea tancului, notează BBC.

Javelinul, o armă sol-aer care poate doborî ținte de până la 4 km depărtare și poate fi controlată de o unitate portabilă care nu arată mult diferit de o consolă de jocuri video, dar poate trimite un proiectil lung de un metru direct prin lateral sau deasupra unui tanc blindat.

Însăși prezența armelor de fabricație americană „provoacă panică” în rândul trupelor ruse, susține armata ucraineană – și este pe cale să obțină încă 2.000 dintre ele.

Rachetele Javelin se numără printre articolele promise Ucrainei de către SUA într-un nou pachet de asistență militară de 800 de milioane de dolari (608,3 milioane de lire sterline), anunțat miercuri de președintele Joe Biden.

Alte armamente includ drone care pot fi transformate în bombe zburătoare și arme antiaeriene.

Dar vor ajuta aceste transporturi Ucraina să depășească forța de invazie mai numeroasă și mai bine echipată a Rusiei?

Ce va trimite America Ucrainei?

Noul ajutor american pentru Ucraina include o gamă largă de echipamente militare, variind de la 25.000 de seturi de armătură și căști fiecare până la puști și lansatoare de grenade, mii de alte arme antitanc și cartușe de peste 20 m de muniție.

Pe lângă rachetele Javelin, cele mai puternice arme includ sisteme antiaeriene 800 Stinger, folosite cândva pentru a doborî avioanele sovietice în Afganistan.

De asemenea, SUA intenționează să livreze 100 de „sisteme aeriene tactice fără pilot”, drone care sunt adesea lansate manual și suficient de mici pentru a încăpea în rucsacuri.

Soldații le pot folosi pentru a explora câmpul de luptă sau, în unele cazuri, pentru a ataca, creând, în esență, bombe zburătoare care pot fi aruncate spre ținte de la distanță.

Suma totală pe care America o oferă Ucrainei este de un miliard de euro – o accelerare uriașă în comparație cu cele 2,7 miliarde de dolari furnizate între 2014 și începutul lui 2022.

Este o „dezvoltare semnificativă” și abordează deficiențele anterioare, potrivit lui John Herbst, fost ambasador al SUA la Kiev.

„Fără îndoială că Biden și echipa sa au fost prea timizi în a oferi sprijin pentru Ucraina”, a spus Herbst. „Și au răspuns la această presiune”.

Ce va însemna asta împotriva ofensivelor terestre și aeriene rusești?

Experții militari spun că armele antitanc furnizate de SUA ar putea avea cel mai mare impact în Ucraina.

Forțele ruse invadatoare „sunt în primul rând forțe mecanizate” – adică convoaie blindate – așa că „cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să le scoateți,” a spus fostul colonel al armatei americane Christopher Mayer.

Ucraina a primit o varietate de sisteme antitanc din mai multe țări, ceea ce ajută la creșterea „letalității” forțelor ucrainene împotriva vehiculelor rusești, a spus Mayer.

„Dacă le oferiți o varietate de sisteme antitanc, le oferiți mai multe oportunități de a trece prin orice sisteme de protecție a blindajului defensiv pe care le are acel tanc”, a spus el.

Și, deși afirmațiile lor nu pot fi verificate în mod independent, oficialii ucraineni spun că pun armele la treabă. Începând cu 16 martie, ei susțin că au distrus peste 400 de tancuri și peste 2.000 de alte vehicule rusești.

Cu toate acestea, armele antitanc nu ajută Ucraina să lupte cu forțele aeriene ruse, care de trei săptămâni lovește ținte în toată țara.

Sistemul Stingerm este singura armă antiaeriană inclusă în pachetul de ajutor al SUA.

Sistemul a fost văzut în conflicte din întreaga lume din 1981. A fost folosit în Afganistan.

Este eficient împotriva elicopterelor sau aeronavelor care zboară la joasă altitudine, 3.800 m (12.400 ft), făcându-l relativ inutil împotriva bombardierelor rusești care zboară la altitudine mai mare.

Ce nu a trimis SUA?

În timp ce Casa Albă a sugerat că armele la altitudine mai mare – cum ar fi racheta antiaeriană S-300 din era sovietică – ar putea fi îndreptate către Ucraina prin țări terțe, nu a fost făcut niciun anunț oficial.

Oficialii din Slovacia și-au exprimat dorința de a trimite sistemele în Ucraina, cu condiția să primească înlocuitori. Se pare că alți doi aliați NATO – Grecia și Bulgaria – au, de asemenea, sistemele.

SUA au respins, de asemenea, propunerile ca Polonia să-și transfere avioanele de luptă Mig-29 în Ucraina.

Oficialii americani au descris planul ca fiind „neadecvat” din cauza riscului crescut de conflict deschis între NATO și Rusia.

Dl Mayer, totuși, a spus că transferul de Mig-29 sau avioane similare de către aliații SUA – cu binecuvântarea administrației – ar fi o modalitate eficientă de a ajuta Ucraina să lupte pentru a controla cerul.

El a menționat că Uniunea Sovietică a furnizat atât avioane, cât și piloți Vietnamului de Nord pentru a opera împotriva aeronavelor americane fără a începe o confruntare mai largă.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Premieră europeană în România: Investiție de 50 milioane de euro într-o fabrică de baterii revoluționare

Fabrica, planificată să înceapă producția în vara anului 2026, va fi prima de acest tip din Europa și cea mai mare din lume Lockheed Martin...

Inflația în Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni

Creșterea facturilor la energie a dus la o creștere a inflației în Regatul Unit, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase...

Premieră europeană în România: Investiție de 50 milioane de euro într-o fabrică de baterii revoluționare

Fabrica, planificată să înceapă producția în vara anului 2026, va fi prima de acest tip din Europa și cea mai mare din lume Lockheed Martin...
Ultima oră
Pe aceeași temă