Autoritățile ucrainene curăță minele din nordul orașului Harkov, situat în nord-estul Ucrainei , căutând explozibili care nu au sărit în aer.
Experții în eliminarea bombelor din orașul Harkov din estul Ucrainei au lucrat miercuri (27 aprilie) pentru a curăța minele terestre rămase în zonele rezidențiale.
Echipele de eliminare a dispozitivelor explozive au patrulat în nordul orașului în căutarea celor neexplodate. Un dispozitiv, descris de ingineri drept o mină antitanc, a fost descoperit într-un cartier rezidențial, unde a fost distrus într-o explozie controlată.
Reuters nu a putut verifica independent tipul de mine văzut.
Autoritățile au căutat minele din Harkov după ce operațiuni similare au fost pornite în nordul Kievului la începutul lunii aprilie
Serviciile publice patrulează în mod regulat pentru a localiza minele împrăștiate în timpul luptelor dintre forțele ruse și ucrainene din zonă.
Un videoclipul din 4 aprilie 2022 despre care se spune că arată o operațiune de deminare în regiunea Kiev a fost lansat de către serviciul de urgență al statului ucrainean. Reuters nu a verificat în mod independent conținutul videoclipului.
Imaginile arată salvatorii care scot și transportă obuze de artilerie în zone rezidențiale, în mijlocul clădirilor de apartamente puternic avariate și a mașinilor arse, conform Reuters.
Sâmbătă, 2 aprilie 2022, serviciul de urgență le-a spus oamenilor din zonele nou eliberate din regiunea Kiev să fie vigilenți, spunând că peste 1.500 de explozibili au fost găsite într-o singură zi în timpul unei percheziții în satul Dmytrivka, la vest de capitală.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că eforturile în curs de curățare a minelor și securizarea zonelor, dar i-a sfătuit pe rezidenții care au fugit să stea departe deocamdată.
Serviciul de urgență a transmis că o operațiune de deminare este în curs lângă Kiev, dar și Rusia a acuzat Ucraina că a pus mine
În data de 19 martie 2022, Rusia a avertizat cu privire la pericolul ce-l reprezintă minele depuse de forţele navale ale miloitarilor ucraineni în Marea Neagră după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, precizând că prin derivă minele ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană, relatează FP.
”După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii”, a declarat serviciul de securitate rus (FSB) într-un comunicat, afirmând că este vorba despre mine ”perimate”, fabricate în prima jumătate a secolului XX.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!